En sommelier och hovmästare som bestämde sig av en slump på en eftermiddag att byta karriär till bagare och som nu tänkte pysa ut lite tips och idéer (och förhoppningsvis också få några) till intresserade hemmabagare- & konditorer. Jag har sedermera klivit tillbaka i sommelierkostymen, men fortsätter glatt att baka hemma när tillfälle gives…
Det ska väl sägas att jag inte är något proffs, trots att jag jobbat heltid med att baka bröd och kaffebröd åt det hotell jag jobbar på. Jag gick en konditorkurs på Medborgarskolan och läser allt jag kommer över som gäller bakning och konditorjobb – och älskar att experimentera med nya smaker och ingredienser.
Hej!
Blev lite nyfiken på medborgarskolans utbildning….skulle du säga att den ger en stor chans att få jobb efteråt inom konditori/bageri?
Jobbar du själv inom det idag? Kan vara skönt att veta innan man anmäler sig då det kostar en slant. MVH S
Det är en bra grund, men det är tveksamt om du får jobb inom bageri/konditori med enbart den i bagaget. Själv har jag gått tillbaka till sommelierjobbet av olika orsaker…..
Jag skulle nog titta på någon KY-utbildning om jag skulle söka jobb i branschen….
Medborgarskolans utbildning är dock väldigt rolig, om än dyr….:)
Hello!
I am an international student studying PhD in Sweden and I love swedish bakery and specially cakes! I am good at following recepies and baking and friends score me high! I wish to work in this field in the future and wanted to ask you how effective would it be to attend ”Medborgarskolans-Konditor -grundkurs” in order to get familiar with the buisness and to start a bakery! I sthe course good in order to scale up my work or not!
Or is it better to practice more at home and try to find a praktik in a confectionary?
Hey there..:)
Well, this is a tricky one. I would say that it is a very good education as such and a good base to stand on – you get familiar with techniques and different types of baking, everything from bread to cakes, cookies & chocolate pralines. You get a good feel for the craft, and the teacher, Nik, is amazing in her knowledge. You use the same equipment as you have at home – a regular oven and the same tools, which is not what you will find in a professional bakery.
However, it is not on its own an education that is enough to start a career on in my opinion – more something to get the feel for if it is something you would like to take further. I took the course to develop my skills and get new ideas – I worked for a year as the in-house baker at a hotel, making all the breakfast breads and cakes and confectionary for the afternoon tea, and I did feel that I learned quite a bit.
I’m not sure if that helped, but feel free to get in touch if I can help you in any way…:)
/Anders