Doughnuts!

Två varianter...Sådärja – då har bloggen legat tyst och tom en bra stund, men trots allt med en stadig ström besökare som letat recept. Nu är det dags att fylla på med lite nya recept, och avslutet på året får bli ett gott försök med klassiska doughnuts – jag testade två varianter, en med socker och en med glasyr….

Som alltid med fritering så är det klokt att vara försiktig – jag har lyxen att ha en ”riktig” fritös med termostat, men det går såklart lika bra att fritera i en vid kastrull. Värm oljan i till 180 C. Om du inte har en termometer så kan du testa med en bit vitt bröd – det ska bli gyllenbrunt på en minut.

Se till att du har ett lock som passar – OM oljan tar eld, så får man absolut inte hälla vatten på (det resulterar i explosion) utan då kväver man lågorna med ett lock. Av samma anledning ska man inte ha köksfläkten på heller då eventuella lågor kan orsaka fettbrand.

16 stycken (stora)

2 tsk kardemumma, malen eller nystött (ej nödvändig)
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 ½ dl strösocker
1 gnutta salt
150 g tärnat, mjukt, osaltat smör
2 ägg
12 dl (720 g) vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, och värm mjölken med den eventuella kardemumman till 37 C. Slå vätskan över jästen och lös upp. Tillsätt smör, ägg, socker, salt och hälften av mjölet och jobba ihop till en slät smet – tillsätt sedan mera mjöl tills du har en smidig deg som släpper kanten på bunken. Låt jäsa i bunken under bakduk i 45 minuter – 1 timme.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, jobba ihop den lite och dela upp i 16 delar. Givetvis kan du göra mindre varianter också – det är inget som hindrar, självklart. Rulla ihop dem till runda bollar, platta till lite lätt med handen och stick sedan ett mjölat finger genom mitten. Snurra den runt fingret så att du vidgar hålet – och lägg att jäsa på mjölat bakplåtspapper. Gör mittenhålet ganska stort, då det kommer att jäsa ihop lite grann. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ungefär en timme.

IMG_0464Hetta upp oljan till 180 C och fritera doughnutsen ungefär en minut på varje sida med hjälp av en hålslev – de ska vara ganska mörkt gyllenbruna så att de inte är degiga på insidan. Lyft ur och låt rinna av på galler med papper under.

Vill du göra den sockrade varianten, så vänd dem i strösocker när de fortfarande är varma – eller låt svalna och gör en florsockerglasyr av 4 dl florsocker, ca 4 tsk kallt vatten och någon droppe karamellfärg om så önskas. Man kan festa till det med lite strössel av något slag också om man gillar det.

Ätes ljumna med en god kopp kaffe!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s