Limoncello

Nå, ibland måste ju även mitt intresse av alkoholhaltiga drycker få komma fram – jag har trots allt jobbat i snart 26 år med vin & sprit. Efter en underbar resa till Sicilien för ett år sedan så blev jag övermåttan förtjust i Limoncello som digestif efter maten – och efter ett besök förra året på Matbaren där Dahlgren gjorde sin egen, mycket goda, variant, så bestämde jag mig att försöka hitta ett recept. Efter lite pusslande med olika recept från diverse källor så kom jag fram till följande fungerande recept:

Limoncello

Första lakningen i en vinkaraff - fick fixa större burk sedan...

Ca 12-15 citroner av normal storlek
2 flaskor ren vodka / brännvin
6 dl socker
7,5 dl vatten

Skala av det gula från de väl tvättade citronerna med potatisskalare eller zestjärn. Se till att inte få med något av det vita (det blir beskt)

Lägg i en burk på minst 3 L och häll på 1 flaska vodka. Låt stå mörkt i t.ex. ett skåp i 30 dagar eller lite längre. Man behöver inte röra om eller skaka under tiden.

Koka ihop vatten och socker i ca 5 minuter tills det tjocknar lite, låt svalna och tillsätt i burken tillsammans med den andra flaskan vodka och rör om. Låt stå i ytterligare 30-40 dagar.

Sila av skalen och häll på rena flaskor. Sätt gärna in i frysen 30 minuter innan servering – dock fryser Limoncellon till slush efter ett tag, så inte för länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s