Mor Brittas citronsaft

Äntligen tillbaka till bloggen! För er som känner mig så vet ni att jag klivit ur bagarförklädet och tillbaka i sommelierkostymen sedan en tid tillbaka, därav att det varit tyst på bloggen under en tid. Dock är det ju så att jag fortfarande älskar att baka hemma, så tanken är att det ska fortsätta dyka upp recept här – dock kanske något mindre frekvent!

Jag har lite idéer, och just idag har jag satt min första vildjäst och ska baka levain framåt veckan när den är färdig. Givetvis kommer det löpande info här på bloggen…

Under tillverkning..:)

För att starta upp igen efter uppehållet tänkte jag dock bjuda på något lite enkelt och gott – min mors hemgjorda citronsaft. Varje gång jag är på besök hemma hos mor så finns det citronsaft, och jag lärde mig det här receptet för länge sedan. I ärlighetens namn är det den enda saft jag dricker – jag är ingen storkonsument av söta drycker, men just den här tar gärna slut rätt snabbt om den finns hemma… enkelt är det också!

1 stor citron (eller 2 små ekologiska)
1 msk citronsyra
450 g socker
5 dl vatten

Skala citronen med potatisskalare så att bara det gula ytterskalet kommer med, och lägg skalen i en bunke. Skiva upp citronen och skär bort det vita som annars kommer ge en besk smak till saften, och lägg fruktköttet i bunken också. Slå på sockret och citronsyran, koka upp vattnet och häll över – rör om tills sockret löst sig.

Låt stå i ett dygn i kyl, sila av och slå upp på väl rengjord flaska.

Man kan variera sockermängden beroende på hur söt man vill ha sin saft…prova dig fram!

4 tankar på “Mor Brittas citronsaft

 1. hej, gogglade runt och hamnade på ditt recept på det såg spännande ut, jag har en fråga. Kan man förvara den i glasflaskor i jordkällare där det är svalt eller måste man frysa den?

 2. Hej Mia!
  Jag har mestadels förvarat den i kylen,och där håller den åtminstone ett par veckor utan problem. Vad det gäller jordkällare så törs jag inte uttala mig säkert, men det borde gå bra om det är någorlunda svalt….
  Lycka till!

 3. Tjena Kali!
  Svårt att hitta fram till kontakt…
  Din ”bodyguard mate” från Miami här ”no pain no gain”…haha
  Jag bakar inte mycket men det kan vi prata om senare…
  Vore himla trevligt att återuppliva lite Farbror Frej-ramsor!
  //AB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s