Confiture Caramel au Beurre Salé – Salt karamellkräm

IMG_0486Ahhh… visst låter det läckert? Bara namnet är en fransk godbit…

Salt karamell – det är typiskt för Paris. Man kan köpa det som hårda karameller, få det som en varm sås till glass eller dessert eller som här – som en kräm med konsistens som Nutella som parisarna breder på frukostcroissanten. Det må vara för sött som frukost för våra svenska gommar, men det är en otroligt god kräm att använda till glass, fyllning i bakverk eller bara en sked direkt ur burken som tröst när dagen inte gått som förväntat.

Värmer man krämen lite så får du en fantastisk sås till vaniljglass, och jag har ringlat den över chokladcheesecake som en extra bonus.

Det är en häftig kombination med det salta och söta – men man ska vara försiktig med saltet, för det finns en gräns när sältan kan ta över.

IMG_0483Ingrediensmässigt är det bara fyra stycken:

300 g socker
240 g smör
2 dl vispgrädde
5 gram salt av god kvalitet (inte jodsalt!)

Skär smöret i små kuber och låt det stå framme och mjukna i rumstemperatur.

Smält sockret i en tjockbottnad sauteuse, traktörpanna eller kastrull på låg värme – var noga med att inte röra i sockret, utan snurra på kärlet emellanåt till sockret har smält helt, och låt det bli mörkt gyllenbrunt. Om du rör i det, så kommer sockret att kristallisera sig – om du får sockerkorn som fastnar på sidan av pannan, ta en bakpensel med vatten och borsta försiktigt ner det i det smältande sockret igen. Som alltid med smält socker ska man vara försiktig – man får väldigt smärtsamma brännskador om man får det på huden. Det kommer ta en stund innan sockret har rätt kulör, så var tålmodig.

IMG_0484Värm grädden i en kastrull på sidan – koka inte, utan bara till sjudande.

När sockret är mörkt gyllenbrunt, tillsätt smöret lite i taget och rör in ordentligt med en träslev, fortfarande på låg värme- se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter nästa omgång. Här kan det fräsa och sprätta en del, så var försiktig!

Tillsätt saltet – om du använder flingsalt, se till att mortla det innan så att det är finfördelat – och låt koka med i smör/sockerblandningen i 2-3 minuter, tills det är helt löst.

Ta av pannan/kastrullen från värmen, vänta någon minut och tillsätt sedan den värmda grädden. Även här kan det bubbla upp rätt kraftigt, så var beredd att röra med träsleven. Blanda väl.

Vänta till det svalnat något och häll upp i en väl rengjord glasburk som du sedan sätter i kylen när den kallnat helt. Den krämiga konsistensen kommer när den svalnar.

Kraftigt vanebildande, men vansinnigt gott!

 

 

2 tankar på “Confiture Caramel au Beurre Salé – Salt karamellkräm

 1. Hej! Detta låter fantastiskt! Men har 2 funderingar..
  1: tror du att det går att blanda med vispad grädde när den kallnat? (För att få den lite mildare till en tårta)
  2: vad händer med jodsalt? (Det enda jag har hemma)
  Ha det bäst!

  • Hej!
   Tack för kommentar på min gamla blogg!
   1. Underbart bra tanke! Jag skulle nog öka på gräddmängden i receptet till 3 dl så den blir lite lösare och mer lättblandad med vispad grädde när den har svalnat.
   2. Jodsalt kan ge en liten oönskad bitterhet, men det är ändå marginellt speciellt med tanke på sötman. Om det är det du har, kör på det.
   Återkoppla gärna hur det blev – låter perfekt till en tårta!
   /Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s