Rosa kuvertbröd med rödbetor

Färgglatt!

Ibland är det kul att göra det lite oväntade. I kvällens meny spelade rödbetor en viktig roll i förrätten och jag bestämde mig för att matcha med brödet – med ett ganska färgglatt resultat. Innan jag började min tjänst som bagare och konditor i maj så gick jag en konditorikurs på Medborgarskolan här i Stockholm, under ledning av den underbara NikAnnika Märak – en kurs jag varmt kan rekommendera om man vill lära sig mer om bakning! Tack ännu en gång om du läser det här, Nik! Jag ska hälsa på i bagarstugan snart…

Nik lärde oss ett fantastiskt gott bröd med rödbetor i och jag använde nu det receptet med lite egna modifieringar för att göra kuvertbröd. Det ska erkännas att det var lite på ren chansning – men man lär sig ju bara genom att testa, eller hur?

Det ska tilläggas att det är klokt att använda plasthandskar när man river rödbetan – annars har man rosa händer ett bra tag framöver.

Visst ser det nästan lite overkligt ut? Färgen försvinner lite vid bakningen, men onekligen är det effektfullt!

2,5 dl vatten
25 g jäst
1 msk kallpressad rapsolja
1 medelstor, finriven rödbeta.
1 tsk honung
2 tsk havssalt
60 g grahamsmjöl (ca 1 dl)
ca 400 g Manitoba eller Vetemjöl Special (6,5 dl)
Flingsalt att toppa med

Smula jästen i blandarbunken och lös upp i vattnet. Tillsätt olja, riven rödbeta, honung, salt och nästan allt mjöl – arbeta tills degen går ihop och släpper kanterna på bunken.  Låt jäsa i bunken 40 minuter.

Lägg upp degen på bakbordet, knåda till den med ett par kraftiga tag och dela sedan upp i 15 bullar. Rulla till bullarna, doppa dem lätt i flingsalt (inte för mycket!) och lägg på bakplåt med papper. Låt jäsa ca 40 minuter.

Färdiga och lite blekare i färgen...

Baka av i 200 C i ca. 12 minuter – bullarna ska kännas lätta när de är klara. Låt svalna på galler.

Brödet smakar riktigt ordentligt av rödbeta, och jag kan mycket väl tänka mig det här till en kalops eller köttgryta….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s