Briocher – dessa ägg- & smörmatade, frasiga bröd är helt fantastiska, kort och gott. När min kära fru flyttade hit till Sverige från Frankrike så var en av de saker hon saknade mest just dessa goda bröd – visst kunde man köpa dem på bra bagerier, men oturligt nog så fanns inget sådant här i närheten. Det var ju bara att leta rätt på recept och sätta igång och baka…
Och recept fanns det – precis hur många varianter som helst. Om jag tittar tillbaka så är nog just Briocher något av det som jag testat flest olika recept på genom tiderna – allt från superkomplicerade historier som blir underbara, men som tar 3-4 dagar och omvårdnad som ett spädbarn innan de är färdiga – till några som i princip var vetedeg med lite extra ägg i (och smakade därefter).
Idag provade jag ännu en ny variant – jag satte degen igår kväll och så har den övernattat i kylen för att bakas ut idag. Resultatet blev mycket bra – frugan och svågern har satt i sig halva satsen redan – men faktum är att jag inte kommer ta upp det receptet här av den enkla anledningen att det var ett knöligt recept som gav en svårhanterlig deg….och sånt för jag inte vidare.
Min favorit är det recept som finns i Två Systrars Söta och som där heter ”Söta Briocher”. Det här receptet använder jag även på jobbet när det ska vankas Briocher till anklever eller dylikt….
50 g jäst
1 dl mjölk
1 dl vatten
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 tsk salt
4 ägg + 1 extra äggula till pensling
ca. 800 g vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Blanda vatten och mjölk och värm till 37 C, häll över jästen och lös upp den.
Rör ihop smör, socker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, tills det är väl blandat och tillsätt sedan mjölkblandningen. Tillsätt ca. 600 g av mjölet och blanda till en tunn smet. Strö lite mjöl över smeten, täck bunken med plastfilm och låt jäsa upp i 1 – 1½ timme till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 C. Blanda i resterande mjöl i smeten tills den går att rulla – den kommer fortfarande vara lite kladdig. Dela degen i 15 delar och rulla runda bollar som man sedan trycker ner i smörade formar. Jag kör riktiga briocheformar som ser ut som runda mazarinformar, men det funkar även med folieformar. Den ”riktiga” formen på brioche är egentligen en större boll med en liten boll på toppen, men jag får aldrig det att bli riktigt snyggt efter gräddningen – så numera gör jag bara goa runda bollar som smakar precis lika bra. 🙂
Jäs under bakduk i 45 minuter, pensla med äggula en gång efter halva jästiden och sedan igen när de är färdigjästa, och baka sedan av i ca 10 minuter i 250 C. De ska vara lite mörkare än gyllene när de är färdiga…
Givetvis kan man också göra dem i större format – jag brukar göra både och när jag ändå är igång…sänk ugnstempen till 175 och baka längre till en innertemp av 96 C.
mmmmmmmmmm looks lovely… 😀 x
Fick en länk hit, efter att ha misslyckats otaliga gånger med briocher, de blir aldrig så där fluffiga, frasiga och smördoftande som jag tänkt mig. Kanske vågar ge mig på det igen, med dina tips!
Jag hoppas att receptet ska fungera för dig – låt mig gärna veta hur det gick om du provar…:)