Ricciarellis – Italienska mandelkakor

Ja, då har det varit tyst på bloggen ett tag, men så blir det ibland. Jobbet tar all tid, och det blir inte så mycket bakande mer än enkla matbröd – och de recepten har redan postats tidigare….

Mandelmjöl

Häromsistens gjorde vår köksmästare dessa fantastiskt goda mandelkakor som serverades som tillbehör till glass, och givetvis var jag snabb och fick receptet – jag älskar mandel i bakverk! Jag hade vid ett tidigare tillfälle köpt ett kilo mandelmjöl i avsikt att göra macarons och en hel del av det fanns fortfarande kvar i köksskåpet hemma….

Efter lite Wikipediaforskning och med hjälp av Google fick jag veta att dessa kakor uppenbarligen härstammar från Siena i Toscana, och är traditionella till jul (fast det var lite delade meningar om detta mellan informationskanalerna) och helst då ska doppas i ett glas Vin Santo.

Jag bestämde mig för att snarare göra dem i mindre version – lagom till en espresso efter maten. När jag provade dem på jobbet var det också bitar av jordgubbar i, men jag satsade på en ”ren” version med tillsats av lite bittermandel för att ytterligare framhäva mandelkaraktären.

Det ska också sägas att kakorna kan göras dubbelt så stora – jag fick ut exakt 40 stycken på satsen, men givetvis är det upp till bagaren..:) Större kakor = lite längre tid i ugnen.

300 gram mandelmjöl eller finmalen sötmandel
finrivet skal från ½ citron
200 gram socker
2 äggvitor
florsocker
1 riven bittermandel (eller bittermandelextrakt)
(100 gram jordgubbar i små bitar)

Blanda mandelmjölet med 100 gram av sockret i en bunke.

Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt 100 g socker och vispa tills marängen är len och glansig. Vänd ner det rivna citronskalet, eventuella jordgubbar och sedan mandelmjölsblandningen och bittermandeln.

Forma degen till små runda kakor eller queneller och lägg på plåt med bakplåtspapper, sikta över lite florsocker och baka av i 160 C i ca 12 minuter för den mindre modellen, tills de har en härlig gyllene färg. Ta ut och låt svalna på plåten en stund, lägg över på galler och sikta över lite mer florsocker.

6 tankar på “Ricciarellis – Italienska mandelkakor

  1. Pingback: White chocolate ricciarelli « The Meatball and The Salted Cod

  2. Jag har planerat en italiensk middag till min far och dessa passar precis in till det jag letade efter! Något litet sött efter maten.
    Ett jätte bra recept verkar det som och jag vet att dessa kakor i Italien är extremt goda, hoppas de här blir lika mumsig! 🙂

  3. Oj oj vad goda de blev! Å så smidiga att göra!! Nästa gång ska jag göra dom mindre än jag gjorde dom denna gång.. dvs nästa gång ska jag inte ha den snart 2-årige dottern hängande med fingrarna i smeten!

  4. Har precis tillverkat 30 st kakor (istället för 40) och de blev otroligt goda. Kan varmt rekommendera detta recept. Jag la till lite Amatetto dock, ung 2 msk. Fick ha inne dem nästan dubbla tiden samt att jag vände dem och grädda botten i några minuter. Gick på receptets beskrivning av färg och då blev de perfekt sega i mitten och hårda på ytan.

Lämna ett svar till Linda Helander Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s