Maränghjärtan i pastellfärger

Lördag på slottet och en ganska lugn sådan – det mesta var förberett redan innan, men nånstans på förmiddagen slog det mig att det var soprent i småkaksburken, något som jag tänkt att åtgärda på måndag. Sista veckan har gästerna gått hårt åt småkakorna, vilket är roligt – ett klart tecken på uppskattning, men problemet kvarstod – vad skulle jag hitta på till kakfatet idag?

För nån vecka sedan i ‘Leila bakar’ så gjorde hon små hjärtformade maränger i pastellfärger, och det verkade spännande att testa – och så blev det. Det blev en trippel-sats och ett evigt spritsande, ganska kladdigt och marängsmet lite här och var där den inte skulle vara- men resultatet blev riktigt ok, även om det tog ett tag att få till hjärtformen med spritsen. Gästerna fnittrade glatt och tyckte det var lite charmigt med ett hjärta till lunchkaffet…

Som färg använder jag Wiltons färgpasta, något som jag fick lära mig att använda på min konditorkurs  på Medborgarskolan. För pastellfärgen på de här marängerna så doppade jag två tandpetare i färgen, stack ner dem i marängsmeten och lät dem sitta en stund – och vispade sedan jämnt. I receptet har jag angivit karamellfärg, vilket är lättare att tillgå – men är man nyfiken på färgpastorna så kan de köpas online på bl.a. Kakburken eller Lyckas med mat. Har du vägarna förbi Söderhallarna på Medborgarplatsen så finns de även på The English Shop där.

Nåja - alla blev väl inte exakt hjärtformade...:)

Över till receptet:

4 äggvitor
3 dl socker
1 msk pressad citron
karamellfärg

Starta upp ugnen på 130 C. Blanda allt utom karamellfärgen i en rostfri bunke, som du sätter i vattenbad över kokande vatten – vispa för hand till sockret smält och marängen har en temperatur på 60-65 C.  Om du inte har en termometer, så är det så pass varmt att man nästan bränner sig om man stoppar ner fingret. Nästan.

Ta bort bunken från vattenbadet och vispa med elvisp på hög hastighet i 10 minuter till marängen är kall och glansig. Tillsätt ca 10 droppar karamellfärg och vispa så färgen blir jämnt fördelad.

Spritsa hjärtan – gör två korta strängar i ett ”V” och tryck till lite extra i överkanten – det tar ett par stycken innan man får in snitsen. (De smakar dock lika bra ändå!).  Grädda i 130 C i ca 35 minuter – marängerna ska vara lite sega i mitten.

Man kan också blanda i rostade mandelspån i smeten om man vill och självklart göra andra former…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s