Dill- & ostbröd

Det är mycket surdeg just nu – jag jobbar mig för närvarande igenom den tidigare nämnda ”Bröd från Brunkebergs bageri” av Heléne Johansson och testar recepten, ibland med lite spontana modifieringar. Jag måste nog säga att just den här boken har varit (och är) en väldigt stor inspirationskälla till att baka maffiga, goda bröd och just ofta med surdeg. Om du gillar att baka matbröd är det här boken du ska ha….lovar! Vi har den på jobbet och jag köpte ett eget ex hem bara för att kunna sitta hemma i soffhörnet och fundera ut vad jag ska baka imorgon….

Till kvällens meny idag var det en förrätt där dill spelade en stor roll, och det skulle då även gå igen i brödet. Surdegarna var i form, så jag gav mig på detta recept som i boken heter ”Dillabröd” – jag fick fixa till lite då jag inte riktigt hade alla ingredienser i tillräcklig mängd och det här är vad det blev – resultatet blev riktigt bra och jag har noggrant noterat ner mina egna ändringar så att jag kan göra om det vid tillfälle – om inte annat till höstens kräftskivor där det här brödet måste sitta som en keps! Över huvud taget så är det ett riktigt gott bröd till allehanda skaldjursrätter….

500 g vatten
200 g rågsurdeg
100 g vetesurdeg
15 g jäst
600 g Manitobamjöl
150 g durumvetemjöl
20 g brödsirap
15 g havssalt
25 g hackad färsk dill
25 g dillfrön
100 g riven, lagrad ost av typ västerbotten, cheddar -jag använde en vällagrad prästost i brist på annat.

Blanda allt utom salt, dill, dillfrön och ost i degbunken. Kör i hushållsmaskin 15 minuter, tillsätt saltet och kör i 5 minuter till. Tillsätt dill, dillfrön och ost och kör så att det är väl inblandat. Låt degen vila i bunken 30 minuter.

Forma degen till två avlånga rullar, och skär varje rulle i ca. 15 bitar som du formar till runda bullar. Rulla bullarna så att de blir spolformade och spetsiga i ändarna. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i 1-1½ timme, eller i kyl över natten.

Sätt ugnen på 225 C med en tom plåt i botten. Snitta bröden med en vass kniv – dofta över lite mjöl om du önskar. Ställ in plåten i ugnen, slå en kopp kallt vatten på plåten i botten och stäng luckan. Grädda i 12-15 minuter tills de är gyllene.

Mina två bebisar..:)

Ikväll har jag också passat på att mata mina surdegar – jag friskar upp dem några gånger i veckan med lite nytt mjöl och ljummet vatten så att de håller sig levande. Det är onekligen lite pyssel att hålla på med, men nu börjar jag tycka att det är riktigt roligt. På jobbet har jag vete-, råg- och grahamssurdegar som friskas nästan varje dag – mycket p.g.a. av att jag nu bakar ganska mycket med surdeg i testsyfte. Så småningom är tanken att jag ska börja med lite egna experiment – håll ett öga här på bloggen….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s