Svartbröd till sillen

Midsommar! Lite ledigt från jobbet, en biltur till mina gamla trakter i Västervik och givetvis väntar sillen också! Ett gott bröd till sill-lunchen är inte helt fel, och i de lägena vill jag gärna ha något mörkt, mustigt bröd med lite kryddig smak. Det här är ett svartbröd, med ursprung på Åland – det har en ganska kraftig ton av anis, vilket kan bytas mot annat krydda, t.ex. fänkål eller kummin om så föredras. Man kan ju alltid smakmatcha till sin favoritnubbe? Brödet blir bäst om det får mogna till nästa dag och smakerna får ”sätta sig” ordentligt.

Det här brödet görs i form och funkar utmärkt att frysa. Jag brukar köra dubbel sats och frysa så att man har när tillfället gives.

Blanka, härligt mustiga limpor! Nu fattas bara sillen...och nubben.

650 g filmjölk
75 g jäst
480 g Manitoba eller Vetemjöl Special
320 g grovt rågmjöl
80 g grahamsmjöl
175 g mörk sirap
40 g farinsocker
10 g mald anis
20 g havssalt

Pensling
1 msk kallt kaffe
1 msk smält smör
1 msk honung
1 msk mörk sirap

Blanda alla ingredienser utom saltet i hushållsmaskinen och kör i 10 minuter. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 5 minuter – degen ska vara lös och kladdig. Låt vila i 30 minuter i bunken.

Dela upp i två bitar och lägg i brödformar. Låt jäsa i rumstemp i 2 timmar.

Grädda i 180 C i ca 1 timme, innertemp 98 C. Ta ur brödet ur formen och känn på det – det ska vara fast när det är klart. Lägg tillbaka i formen, pensla med kaffeblandningen och ställ in i ugnen i 5 minuter till. Ta ur gröden ur formarna och låt svalna på galler.

Nu tar jag lite ledigt och åker på långhelg – ha en bra midsommar, allihopa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s