Enkla parmesankex

Ok – jag erkänner. Ibland blir jag lite rastlös och då tar jag tillflykt till köket och sätter igång att baka eller laga mat. Just idag var en sådan dag – och mitt i rastlösheten kom jag på att jag köpte en stadig bit parmesanost sist vi handlade, för att jag tänkte prova ett recept på ostkex som jag såg… så nu blev det tillfälle att prova!

Det blir några stycken...

Det är verkligen ett superenkelt recept – det tar inte många minuters jobb att fixa en ganska stor sats. Jag gjorde en dubbel sats när jag ändå var igång – kexen håller sig utmärkt i en kakburk eller papperspåse. Man kan äta dem som de är, eller med lite färskost smaksatt med örter…. utmärkt med ett gott glas rödvin!

100 g nyriven parmesanost
120 g vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
2 nypor cayennepulver
(en nypa muskot om man gillar det)

Kör ihop alla ingredienserna i matberedare eller köksmaskin – jag körde med ”vingen” i Kitchenaiden – till det går ihop till en deg. Om den är smulig, tillsätt någon matsked med vatten.

Rulla ihop till två rullar, ca 3 cm i diameter, och rulla den i någon örtkrydda. Själv använde jag timjan i måttlig mängd. Rulla in tight i plastfilm och lägg in i kylen i minst 30 minuter.

Lätt rullade i timjan

Sätt ugnen på 180 C, ta fram rullarna och skiva tunna kakor med vass kniv. Placera ut på plåten som småkakor och grädda i ca 8 minuter – de ska börja få lite färg i kanterna. Låt kexen svalna på plåten någon minut och lägg sedan upp på galler att kallna helt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s