Ibland måste man ha lite snabba recept i bakfickan – oväntade gäster, ett misslyckat bak eller helt enkelt lite tidsnöd av någon anledning. I veckan fick jag det här receptet av min chef, så det var ju tvunget att testas – jag har skalat ner det till lite mera ”hemma-storlek” för er som läser den här bloggen. Fördelen är att det är snabbt ihopsvängt om man har ingredienserna hemma, och det kräver inte speciellt mycket jobb eller väntetider.
Jag använde hallon i det här fallet – men man kan använda vilka frusna bär man vill, såsom blåbär eller jordgubbar.
Smuldeg
2,5 dl havregryn
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
250 g smör
Fyllning
250 g frusna bär
ca 4 dl färdig vaniljkräm, typ Marsankräm
Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en bunke. Smält smöret och blanda ihop det med torrvarorna till en smulig deg, antingen i matberedare eller för hand.
Bred ut hälften av smuldegen i botten på en ugnsfast form. Häll på de frusna bären, och bred sedan vaniljkrämen över. Avsluta med att smula över resten av smuldegen.
Baka av i mitten på ugnen, 200 C i ca 30 minuter. Servera med vispad grädde.