Franska pepparkakor

Som tidigare sagt – det blir lite julsmaker här på bloggen inom det närmaste, av förklarliga skäl. Nästa vecka blir det såklart lussekatter – men jag tänkte börja med en lite annorlunda variant på pepparkakor som jag gör på jobbet som tillbehör till glöggen. Receptet är ett litet hopkok av olika recept jag hittat, och jag gillar verkligen de här!

Mandeln gör att de blir lite mindre kryddiga än vanliga pepparkakor och de får också ett schysst ‘snäpp’ – lite knaprigare än vår svenska variant…:) Det rekommenderas att använda våg för att få till det ordentligt bra…. Satsen ger ca 50 kakor.

Det blev bara två kvar att fotografera....

200 g vetemjöl
1
2 g mald kanel
4 g mald ingefära
3 g malda nejlikor
2.5 g bikarbonat
125 g smör
80 g farinsocker
100 g ljus sirap
100 g mandelspån

Kör ihop smör, socker och sirap i matberedare med plastkniv, eller i Kitchenaid-maskinen med vingen. Sikta ihop mjölet med kryddorna och bikarbonatet och tillsätt till smörblandningen och kör snabbt ihop till en deg. Tillsätt mandelspånen och kör några sekunder så att det blandas in ordentligt.

Klä en avlång sockerkaksform med bakplåtspapper i botten, elller plasta in insidan i plastfilm. Pressa i degen ordentligt och ställ i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 165 C. Stjälp ur degen ur formen och skär den i två delar på längden. Skär tunna skivor med en vass kniv och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter till de får lite färg – de kommer fortfarande vara lite mjuka i ugnen men stelnar när de kallnar på plåten. Ta en extra sekund och njut av den fantastiska doften i köket..:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s