Chokladsnäckor

Dags för lite nya varianter på vetebröd! Idag kände jag för att göra nånting nytt – just vetebröd blir annars gärna säkra kort med kanel, pistage eller vanilj. Jag rotade i lite i mina böcker och satte ihop ett recept på en chokladfyllning – och resultatet blev en bulle som fick en aning likheter med en pain au chocolat, fast med lite lättare deg. Man kan nog med fördel använda en Karlsbader-deg till de här – men för min del blev det en helt vanlig vetedeg….

Till ca 40 bullar
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
1,5 tsk salt
ca 900 g vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
2 äggulor
3 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 dl kakao av god kvalitet

Smula jästen i degbunken. Värm mjölken till fingervarmt och slå över jästen och lös upp den. Tillsätt smöret i klickar, sockret och saltet och större delen av mjölet. Kör ihop till en elastisk deg, och tillsätt det sista mjölet efterhand till du har önskad konsistens. Låt jäsa i bunken i ca 40 minuter under bakduk.

Under tiden, rör ihop ingredienserna till fyllningen. Om den blir för hård, så tillsätt lite mera smör till du får en krämig konsistens.

Ta upp degen och dela den i två bitar för att göra det lite lätthanterligt. Ta ena biten, kavla ut den till en rektangel och bred hälften av fyllningen så att det täcker hela degen ända ut i kanterna. Rulla ihop från långsidan, á la rulltårta, och se till att rullen är jämntjock. Skär upp 20 bitar och lägg dem på plåt med den släta sidan upp och skarven neråt – som en stående bit rulltårta. Ta en pinne, chopstick eller smal penna (jag använde ett smalt penselskaft) och placera på mitten av bullen och tryck till – den ska nästan gå ända igenom, och de skurna sidooytorna ska bulla ut och vända upp sig.  Bullen kommer att jäsa mera ut mot sidorna än uppåt… därav formen. Låt jäsa i ca 30-40 minuter under bakduk på plåten.

Värm ugnen till 250 C under tiden. Pensla bullarna med uppvispat ägg när de jäst klart, och grädda i ca 8 minuter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s