Citronstrassburgare

Först av allt – Gott Nytt År till alla som hänger med i mina tappra bakningsförsök! Det har varit tyst på bloggen ett tag av förklarliga skäl – julen firades i Frankrike hos fruns familj, och som alltid fick man sitt lystmäte av god mat och fantastiska bakverk! Jag upphör aldrig att förvånas över den skillnaden i våra kulturer – i Paris finns det ett bageri i varenda gathörn, känns det som, med de mest fantastiska kreationer både i form av bröd och konditoribakverk. Å andra sidan verkar det som vi svenskar bakar mera hemma? Det finns absolut inget statistiskt underlag för det påståendet – bara en allmän känsla….:)

Nu ska jag dessutom kämpa ner min egen vikt en bit – så jag har undvikit att baka för mycket godsaker här hemma, eftersom de så gärna blir uppätna! Det har blivit lite matbröd mellan varven, men så långt inget nytt – därav bristen på inlägg!

Idag har jag dock varit nere i city en sväng och tagit en runda bland mina favorit-köksbutiker, eller i alla fall några av dem. Jag har funderat rätt länge på att skaffa en kakspruta för att göra småkakor på jobbet – och en ordentlig baksten har varit på önskelistan ett bra tag också. Idag hittade jag båda delarna på Lagamati på Odenplan, så jag slog till innan jag hann fundera för länge….. bakstenen blev en rejäl historia i täljsten, tvådelad så att risken för sprickor är mindre.

Nu, väl hemma, så blev det förstås både en sats surdegsbröd efter ett lite modifierat recept jag jobbat fram – och en snabb kakdeg för att testa kaksprutan. Det var inte helt enkelt innan man fick in snitsen med sprutan, men väl jag kom underfund med det så gick det rasande fort att fixa tre plåtar småkakor! Jag får skicka dem med frun till hennes jobb så att jag inte mumsar i mig dem…

250 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
Skalet av 1 citron (gärna ekologisk), finrivet.

Sätt ugnen på 200 C. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker tills det är fluffigt. Sikta ihop vete- & potatismjöl och tillsätt lite i taget under kraftig omrörning och blanda till sist i citronskalet. Jag körde med ‘vingen’ i Kitchenaidmaskinen och det funkade jättebra…

Om du har en kakspruta – fyll i smeten och spritsa ut på plåt i önskad form. Alternativ 2 – om du är stark i nyporna, fyll smeten i spritspåse med tandat munstycke och spritsa ut i längder som du sedan skär i önskad storlek och lägger på plåt. Alternativ 3 – rulla små bollar av smeten och tryck en gaffel på toppen för att ge mönster.

Grädda i ca 8 – 10 minuter, beroende på hur stora du valde att göra kakorna. Låt svalna på plåten en stund och lägg sedan försiktigt över på galler – kakorna är spröda!

Man kan avnjuta dem som de är, eller lägga ihop dem två och två med fyllning mellan – jag provade lite fuskigt med Nutella, och det blev fantastiskt gott! Är man lite mera ambitiös så gör man en chokladkräm eller rent av citronkräm….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s