Efter att ha givit mig själv en splitter ny, rödmetallic, stor KitchenAid Heavy Duty i julklapp så är det dags att sätta fart på bakandet igen….:) Vilken suverän maskin!
Häromsistens fick jag för mig att jag skulle ta och prova att göra hönökaka eller nånting i stil med polarkaka – det är ett bröd jag nån gång ibland köper när jag inte orkat eller haft tid att baka själv. Efter lite googling och receptsök så knåpade jag ihop ett eget recept, löst baserat på tre andra jag hittade här och var – första utkastet blev efter devisen ”Vad finns i kökskåpet?” och i nästa omgång trimmade jag in ingredienserna lite….
Vid första försöket hade jag heller ingen kruskavel, utan naggade ymnigt med en gaffel – men vid nästa besök på köksaffären så köpte jag in en för att kunna testa lite mera. Vid gräddningen så körde jag in brödkakorna med spade direkt på bakstenen, vilket funkade utmärkt – flippade dem efter halva tiden så att det blev jämn gräddning. I recepten på nätet rekommenderade man att kavla ut direkt på varma plåtar om man nu inte har spade och baksten, vilket säkert funkar utmärkt.
6 kakor
40 g smör
5 dl mjölk
25 g jäst
½ dl ljus sirap
2 msk strösocker
½ msk salt
50 g stenmalet rågmjöl
ca 750 g stenmalet vetemjöl
Sätt ugnen på 275 grader (260 för varmluft)
Smält smöret på låg värme och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i degbunken och lös upp den i degvätskan, tillsätt sirap, socker och salt och sedan allt rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Kör på låg hastighet i köksmaskinen, tillsätt mera mjöl vid behov tills du har en fast, blank och elastisk deg – ca 10 minuter. Låt vila i 40 minuter i bunken.
Ta upp degen, knåda till den och dela i sex delar. Rulla dem till släta bullar och låt vila 20 minuter till mellan mjölade bakdukar.
Kavla ut till ganska tunna, jämna rundlar, ca 25 cm i diameter och mjöla så att de inte är kladdiga. Om du har en kruskavel, ge dem en omgång med den och nagga sedan med brödnagg eller gaffel. (Om du ska ha dem på smord plåt, kruskavla/nagga direkt på plåten som gärna får vara förvärmd.). Använd spaden för att skjutsa in dem på baksten eller varm plåt i övre halvan av ugnen – flippa dem efter ca 1,5 – 2 minuter och baka lika länge till.
Ta ut dem ur ugnen när de fått färg på båda sidor och stapla dem mellan bakdukar, så att de håller sig mjuka. Kan med fördel frysas!
Å dessa bröd måste jag prova. Men vad menar du när du skriver att du flippar brödet?
Ursäkta – det blev lite svengelska där. Jag vänder på dem, helt enkelt…:)
Menar du att du vänder dem upp och ner då?
Ja, precis…:) När jag vänt på dem, brukar jag ge dem en liten klapp med brödspaden också så håller de sig platta också…:)
Hej,
Oki då förstår jag. Ska prova att baka dem, dom ser ju så goda ut, tack för ditt svar.
m.v.h.
Stig.B.