Surdegsbröd med äpple & russin

Jag ska erkänna att jag inte är någon erfaren surdegsbagare – jag har provat några gånger med varierande resultat, men förra helgen fick jag ett litet ryck och satte en ”vetesur” här hemma som sedan fick följa med till jobbet i veckan. Jag testade att göra kanelbullar på surdeg – något som visades i ”Leila Bakar” i förra veckan – men det gick lite sådär. De jäste inte så bra, och resultatet blev bullar som i och för sig var goda – men väldigt kompakta. Bättre lycka nästa gång…

Istället letade jag lite recept på goda matbröd och fastnade för ett recept jag hittade i ”Bröd från Brunkebergs bageri” av Heléne Johansson – och det här blev succé! Resultatet blev ett bröd med tjock skorpa och segt, saftigt innanmäte – och äpplebitarna gav det  en härlig sötma. Fråga mina kära arbetskamrater som gjorde slut på de två överblivna limporna på ett enda arbetspass…

Nej, jag kommer inte ha nån surdegs-skola här – det finns folk som är så mycket bättre på det, bland annat Pain de Martin – kolla där om ni blir nyfikna på surdegsbakning! Mycket bra blogg för övrigt med många bra recept.

Det här brödet tar två dagar om man väljer att jäsa brödet i kyl över natten, vilket jag starkt rekommenderar att man gör om möjligt. Jag provade dessutom att använda jäskorgar, vilket gav underbart resultat! Jag ska också säga redan nu att till det här brödet behövs det en hushållsmaskin – att handjobba ihop den här degen är ett tungt jobb om man inte är ovanligt stark eller envis.

Surdegsbröd

Kass bild - mobilkameran igen! Notera att bakduksstrukturen syns i brödskorpan..

100 g russin, gärna gula sultanarussin
700 g vatten
350 g vetesurdeg
20 g jäst
950 g Manitobamjöl – eller vetemjöl med hög proteinhalt
200 g durumvetemjöl
75 g mörk sirap
30 g havssalt
125 g tärnat äpple

Förbered 1 timme innan
Blötlägg russinen

Degen
Blanda alla ingredienserna i degbunken – utom salt, russin och äpplebitar. Arbeta i maskin 10 minuter (dubbelt så länge om du handjagar), tillsätt saltet och kör 5 minuter till. Krama ur russinen, och tillsätt dem tillsammans med äpplebitarna och kör tills de är jämnt fördelade i degen.

Låt degen vila 30 minuter i bunken.

Dela degen i tre eller fyra bitar och forma dem till runda bullar. Låt vila i 10 minuter.

Platta till varje bulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och upprepa. Rulla till avlånga limpor.

I nästa steg använde jag jäskorgar och mjölade då in dem och la degen i med ”verket”, d.v.s. skarven, neråt. Om man inte har korgar, mjöla en handduk, lägg limpan på med verket neråt, dra upp en bit tyg som ”avskiljare”, och lägg nästa bröd. Detta för att brödet ska jäsa uppåt och inte flyta ut åt sidorna! Låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar, eller helst i kyl över natten. (Tips – om du köper jäskorgar, mät att de går in i kylen!)

Om du haft dem i kylen, ta fram dem nästa morgon och låt stå framme medans du värmer ugnen till 250 C. Sätt in en tom plåt i botten på ugnen innan du sätter på ugnen. Stjälp upp brödet på plåt med bakplåtspapper så att ”verket” hamnar uppåt. Ställ in plåten mitt i ugnen och slå på en kopp vatten på den undre, tomma plåten och stäng ugnsluckan snabbt. Sänk temperaturen till 200 C med en gång. Efter ca. 20 minuter, öppna luckan och vädra ur lite.

Grädda i ungefär 35 minuter – innertemperaturen ska vara 98 C. Låt bröden svalna på galler.

P.S. Varför har jag angivit vatten i gram och inte deciliter? Jo, för att här är det viktigt att det blir exakt – och faktum är att volymmått förvånansvärt ofta inte riktigt stämmer! Jag mätte upp mina egna här hemma och upptäckte att mitt decilitermått faktiskt mätte alldeles för snålt, vilket gjorde att vissa recept blev tokiga…. D.S.

3 tankar på “Surdegsbröd med äpple & russin

  1. Ett av mina och familjens favoritbröd. Rekommenderar alla som vill lyckas med att baka bröd att köpa Helene Johanssons bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s