Key Lime Pie

Underbar söt-syrlig paj med rötterna i Key West – ska egentligen göras på limefrukter därifrån, som är lite sötare än den lime vi har här. Receptet är taget ur Leila Lindholms nya bok ”One More Slice” och provades i förra veckan på jobbet – och blev mycket bra! Jag har modererat lite kvantiteter efter eget huvud, så det är inte helt exakt som i boken. I boken gör man dessutom flera små pajer, men jag föredrar en stor som man kan ta så mycket eller lite man vill av!

Jag glömde i brådskan att ta en bild av pajerna innan de gick ut till vår buffé och när jag väl kom på det, så fanns det bara en 3/4-dels paj kvar. Dessutom blev bilden med den kassa iPhonekameran – men man får i alla fall en liten idé om hur den såg ut innan massakern.

Key Lime Pie

Ja - som sagt... ingen lysande bild.

Botten
300 g digestivekex
150 g smör, smält

Fyllningen
1 burk kondenserad mjölk  (400 g)
4 äggulor
Skal och saft av 5 limefrukter

Sätt ugnen på 175 C. Kör kexen i matberedare till de är finfördelade – dock inte till ”damm”. Tillsätt det smälta smöret och kör tills det är blandat. Tryck ut blandningen i en form, gärna med löstagbar kant och se till att det kommer upp ordentligt på kanterna.

Baka av 10 minuter i mitten på ugnen och låt svalna.

Blanda den kondenserade mjölken med äggulorna och saft och skal från limen. Låt stå och dra i minst 30 minuter, helst uppemot 60 minuter. Sila av smeten genom en finmaskig sil -man kan få hjälpa till med baksidan av en slev och pressa igenom det sista. Släng skalresterna.

Fyll pajskalet med krämen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde – dekorera gärna med skivad lime.

2 tankar på “Key Lime Pie

  1. Ah. Den här pärlan har jag inte gjort på säkert 5-6 år! sista jag gjorde den blev den tokdissad av tanten här hemma för att den var ”sur”. kanske dags för ett nytt försök. Kondenserad mjölk är sjukt underskattat, det kan jag äta direkt ur burken….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s