Underbar söt-syrlig paj med rötterna i Key West – ska egentligen göras på limefrukter därifrån, som är lite sötare än den lime vi har här. Receptet är taget ur Leila Lindholms nya bok ”One More Slice” och provades i förra veckan på jobbet – och blev mycket bra! Jag har modererat lite kvantiteter efter eget huvud, så det är inte helt exakt som i boken. I boken gör man dessutom flera små pajer, men jag föredrar en stor som man kan ta så mycket eller lite man vill av!
Jag glömde i brådskan att ta en bild av pajerna innan de gick ut till vår buffé och när jag väl kom på det, så fanns det bara en 3/4-dels paj kvar. Dessutom blev bilden med den kassa iPhonekameran – men man får i alla fall en liten idé om hur den såg ut innan massakern.
Botten
300 g digestivekex
150 g smör, smält
Fyllningen
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
4 äggulor
Skal och saft av 5 limefrukter
Sätt ugnen på 175 C. Kör kexen i matberedare till de är finfördelade – dock inte till ”damm”. Tillsätt det smälta smöret och kör tills det är blandat. Tryck ut blandningen i en form, gärna med löstagbar kant och se till att det kommer upp ordentligt på kanterna.
Baka av 10 minuter i mitten på ugnen och låt svalna.
Blanda den kondenserade mjölken med äggulorna och saft och skal från limen. Låt stå och dra i minst 30 minuter, helst uppemot 60 minuter. Sila av smeten genom en finmaskig sil -man kan få hjälpa till med baksidan av en slev och pressa igenom det sista. Släng skalresterna.
Fyll pajskalet med krämen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde – dekorera gärna med skivad lime.
Ah. Den här pärlan har jag inte gjort på säkert 5-6 år! sista jag gjorde den blev den tokdissad av tanten här hemma för att den var ”sur”. kanske dags för ett nytt försök. Kondenserad mjölk är sjukt underskattat, det kan jag äta direkt ur burken….
Håller med – klart underskattat. Antar att du redan provat att göra kolasås genom att koka en oöppnad burk i ett par timmar? Vansinnesgott!