Muscovadokakor

I det småländska föräldrahemmet fanns det nästan alltid ett lager med kakor i frysen – småkakor av alla de slag bara ”ifall någon kommer på besök”. En vanlig fika med en bulle eller kaka var sällan tal om – dracks det kaffe så skulle det vara om inte sju sorter, så åtminstone en tre – fyra olika kakor plus vetebröd. Undra på att man alltid varit lite rund? Men så var det – och är fortfarande om man åker hem på besök. Mor har passerat 80-årsstrecket med marginal, men kakfaten är välfyllda när det är gäster…

Jag har sällan småkakor hemma av den enkla anledningen att jag äter upp dem. På jobbet så har vi dock alltid småkakor till kaffet efter lunchen – man får baka upp lite lager på lugna dagar och ha i frysen, och det här receptet är ett av mina favoriter, såpass att jag får gömma kakburken för mig själv. Originalet kommer från ”Två systrars söta” av systrarna Eisenman, men jag har modifierat lite genom tiden – bara för jag kan och törs.

En lite kul effekt skedde när jag en stressad dag fick hjälp att göra degen till de här – muscovadosockret hade lite klumpar, såsom det gärna får eftersom det är ett ”fuktigt” socker, och i degen blev det små klickar av ren muscovado. Jag hade inte lust att kasta bort kilovis med kakdeg, så jag körde på ändå – och sockret smälte i kakorna och gav dem en oväntad ”crunch” som gjorde dem ännu bättre! Nu ska jag bara komma på hur jag ska göra det här varje gång….?

Muscovadokakor

Här syns muscovadoklumparna som bränts till karamell ganska tydligt....

200 g rumsvarmt smör
2,5 dl mörkt muscovadosocker
1 ägg
2 msk mörk sirap
300 g vetemjöl  (5 dl)
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Rör smör och muscovado poröst och rör i ägg och sirap. Blanda ihop de torra ingredienserna väl och rör ihop med resten till en smidig deg. Rulla ut till en tjock längd, 5-6 cm i diameter, och slå in tight i plastfilm. Lägg i kylen i minst en timme.

Ta ut degen ur kylen, och skär slantar med ca ½ cm tjocklek, lägg på plåt med bakplåtspapper och baka av i 175 C i ca 10 minuter. Låt svalna på plåten ett par minuter och lägg sedan på galler att kallna helt.

Om man vill kan man strö lite malet kaffe över kakorna innan de går in i ugnen, men det är valfritt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s