Brownies med nötter & vit choklad

Idag blev det en rejäl sats med brownies till eftermiddagsfikat – riktigt tungt chokladiga med massor av goda nötter i. Jag lärde mig också en ny läxa – börja i tid med saker som ska ha glasyr som förväntas stelna! Nåja – med hjälp av frysen och lite uppfinningsrikedom gick det bra till slut, men det blev rätt kladdigt när de skulle skäras – men man lär sig av misstagen! Gästerna gillade uppenbarligen dessa också – det gick åt ett rejält fat till fikat….

Det fiffiga med att göra sån här tunga, lite kladdiga kakor i långpanna är att man kan välja hur stora bitar man skär. Den här skulle jag mycket väl kunna skära i små munsbitar att använda som en petit four till kaffet, t.ex.

Nog var det värt allt strul jag hade med den här... läckert!

Brownien
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao av god kvalitet
1 dl rörsockersirap (eller ljus sirap)
½tsk salt
6 ägg
180 g vetemjöl (3 dl)
400 g vit choklad av bra kvalitet, grovhackad.
125 g valnötter
125 g pekannötter
(eller 250 g av endera, om man hellre vill)

Glasyr
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl rörsockersirap (ja, eller ljus)
1 tsk malen ingefära
400 g mörk choklad av bra kvalitet, finhackad eller riven.

Vispa smör och strösocker vitt och krämigt – rör ner kakao, sirap och salt och rör slätt. Rör sedan ner ett ägg i taget och blanda väl mellan varje, och vänd sedan i vetemjölet. Rör slutligen i den vita chokladen och nötterna. Jag har valt att använda nötterna hela – men givetvis kan man grovhacka dem också.

Lägg ett bakplåtspapper i en smord långpanna och fyll i smeten. Grädda i mitten av ugnen, 175 C i ca 20 minuter – kakan kommer fortfarande vara kladdig i mitten men stelnar till när den kallnar. Låt den svalna en stund.

För glasyren – koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och ingefära, dra av från plattan och smält i den mörka chokladen. Bred ut över kakan – man kan också strö över lite valnötter om man önskar. Låt kakan stå i kyl så att den stelnar – man kan dela den i två delar när den svalnat för att få plats med den i hemmakylen, och skär sedan upp den i lämpliga bitar.

Om man gör stora bitar så är den löjligt god med lite vispad grädde till….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s