Enkel durumlimpa

Ursäkta glappet på ett par dagar i bloggandet – det har varit en hektisk vecka med mycket gäster alla dagar och det har varit fullt upp att hålla näsan ovanför vattenytan. Lägg till lite trassel med bilen (punktering) och annat och så har tiden runnit iväg. Nåja – nu är jag tillbaka med nytt inlägg….

Bröden får fint mönster av jäskorgarna - jag snittade dessutom mönster i dem innan de gick in i ugnen.

Just för att det varit en hektisk vecka så får man se till att planera in enkla bakverk utan för många moment – och det här är ett jättebra, enkelt bröd som går snabbt att göra. Man gör degen dagen innan, sätter den i kylen och på morgonen är det bara att baka ut, jäsa och baka av i ugnen. Det här brödet går dessutom att göra i olika former och storlekar ganska enkelt – just idag valde jag att använda mina runda jäskorgar till lite mindre limpor, men det går också att göra stora avlånga limpor om man så vill. Till sommarbuffén är det jättebra, just för att det är relativt smakneutralt – det passar s.a.s. till det mesta.

1 liter vatten (1000 g)
30 g jäst
1,2 kg   Manitobamjöl eller Vetemjöl Special
300 g durummjöl
40 g havssalt

Blanda allt utom saltet i hushållsmaskinen och arbeta ihop i 15 minuter – tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en oljad bunke och låt vila i 2 timmar i rumstemperatur, eller över natten i kylen (rekommenderas).

Under jäsning...

Forma degen till antingen 4 runda limpor eller 2 stora, avlånga utan att knåda för hårt – man vill ha kvar luftbubblorna i brödet. Om man har jäskorgar så lägger man de runda limporna i dem efter att ha pudrat ordentligt med durummjöl – väljer man att göra avlånga så lägg dem direkt på plåten på bakplåtspapper. Jäs 1-1,5 timme.

Sätt ugnen på 250 C med en tom plåt på nedersta falsen. Stjälp upp bröden på plåt om du jäst i korg och sätt in i ugnen på mittenfalsen, slå en kopp kallt vatten på plåten i botten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 200 C direkt. Släpp ut ångan efter ca 20 minuter och vädra en minut.

De runda bröden tar ca 30-35 minuter, och de större, avlånga ungefär 45 minuter. Innertemperaturen ska vara 98 C i mitten av brödet. Låt svalna på galler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s