Pain d’epices – Franskt kryddbröd

Just nu doftar hela köket absolut ljuvligt – i ugnen står nämligen två formar med pain d’epices och bakas av. Kryddor och honung i rejäla mängder borgar för ett sött och smakrikt bröd – nästan mera kaka än bröd om man ska vara ärlig. Det här brödet är absolut oslagbart till anklevermousse, men även till ostbrickan så kompletterar sötman de lite saltare ostarna. Doften i köket just nu är lite som söt, kryddig pepparkaka….underbart!

Som så många andra bröd så finns det ett  antal olika recept – tittar man rent historiskt så finns det nedskrivet redan 1694 i Frankrike att det ska vara ett bröd ” gjort av rågmjöl, honung och kryddor”. Kryddningen varierar mycket från olika källor och här finns givetvis utrymme för experiment för den som vill.

Häromsistens så fick jag  en liten present av min fru – hon beställer ibland franska matvaror på nätet när hon får hemlängtan, och nu sist passade hon på att köpa kastanjemjöl åt mig. I det recept jag har fått så är det just det som används, och nu var jag ju absolut tvungen att testa! Jag använder normalt sett fint rågmjöl – men jag kan efter att ha smakat på mjölet konstatera att det kommer att bli ett annorlunda resultat denna gång. 🙂

Det här receptet ger två bröd – jag bakar av i en vanlig, rak sockerkaksform här hemma, men på jobbet använder jag långsmala paté/briocheformar – man får anpassa bakningstiden, bara.

Lag:

Den färdiga lagen och torrvarorna...

15 g anis
20 g kanel
375 g honung
100 g rörsockersirap
425 g mjölk 3% (4,5 dl)
125 g mörkt muscovadosocker

Torrvaror
375 g Manitoba eller Vetemjöl Special
125 g fint rågmjöl el. kastanjemjöl
25 g bikarbonat
skalet av 1 citron, fint rivet
2 dl hasselnötter,
2 dl aprikoser

smör till formen

Färdigt, kryddigt doftande bröd....

Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll över i en skål och täck med plastfilm – låt svalna ordentligt. Man kan göra lagen dagen innan om man vill – förvara i kyl, men ta fram och låt komma upp i rumstemperatur innan blandningen.

Hacka nötterna grovt. Skär ner aprikoserna i mindre bitar – blötlägg bitarna i ljummet vatten i 1 timme och krama sedan ur dem.

Blanda ihop mjölerna, citronskalet och bikarbonatet och blanda in i honungssmeten. Tillsätt nötter och aprikoser och blanda in. Häll upp i smörade formar.

Baka av i 150 C. I sockerkaksform, ungefär 60 minuter. Prova med sticka att det inte är kladdigt – eller med termometer. Innertemp ska vara 98 C.

Låt vila på galler och låt svalna ordentligt innan det avnjutes. Plasta gärna in så håller det sig saftigt….

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s