Danskt rågbröd med Earl Grey

Ibland är det gott med ett riktigt tungt, saftigt rågbröd – gärna lite mustigt och smakrikt. Det danska rågbrödet är oftast osötat, men i det här fallet har vi tillsatt sirap för att få lite god sötma i brödet – perfekt till en sillmacka eller med en god pastej på…. brödet är kompakt, saftigt och med en hård, knaprig skorpa.

Receptet kräver lite tid – skållningen görs dagen innan och ska dra minst 8 timmar, gärna uppemot 12-14 timmar för bästa resultat. Dessutom ska degen köras 30 minuter i köksmaskin, så det här är inget man gör för hand…. Originalet kommer från boken ”Praktisk Gastronomi” av Mats Jonson och Johan Sörberg och sedan har jag modifierat lite efter eget huvud – dessutom är det lätt att byta ut frön mot andra sorter man gillar själv.

Receptet ger två bröd, och jag använder en vanlig, rektangulär brödform. Justera så att det passar till den storlek du har på dina formar.

Skållning, dag 1
250 g starkt Earl Grey thé – kokas upp.
160 g rågkross
120 g solrosfrön
25 g linfrö
25 g havssalt

Slå det kokande théet över ingredienserna och blanda. Täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i minst 8 timmar.

Dag 2:
Skållningen från dag 1
300 gram vatten (3 dl)
375 g grovt rågmjöl
160 g vetemjöl
175 g mörk sirap
40 g rågsurdeg
35 g jäst

Blanda allt i bunken till köksmaskinen och kör i 30 minuter. Det blir en ganska lös deg – eller snarare smet.

Smörj formarna och fyll till 2/3 med smeten. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 250 C med en tom plåt i botten eller på nedersta falsen. Sätt in formarna på galler mitt ugnen när den nått temperaturen, slå en kopp vatten på bottenplåten och stäng luckan. Efter 10 minuter, sänk temperaturen till 190 C och baka i ca 70 minuter. Innertemperaturen ska vara 98 C när det är klart.

Vänd ur brödet ur formen direkt och så fort det svalnat något, slå in brödet i plastfilm – det ger en lite mjukare skorpa. Låt stå minst ett dygn innan det avnjutes….

7 tankar på “Danskt rågbröd med Earl Grey

 1. Vilket kanongott bröd! Det blev lyckat trots att min rågsurdeg hade lagt av och jag fick ta vetesurdeg i stället. Dessutom hade jag beräknat tiden fel så det fick jäsa 1 Tim för länge eftersom ugnen var upptagen. Till sist fick jag bara upp det i 94 grader men tog ut det när de 70 min hade gått och provstickan visade att det inte var kladdigt.
  Vilket jättebra tips att slå in det i plastfolie! Det var det godaste ”grovbröd” jag någonsin ätit.

   • Och så använde jag en tvålitersform och fick ett stort bröd! Jag gillar stora brödskivor.
    Efter 20 min hade brödet inte jäst men det hade höjt sig rejält en timma senare. Det blev mycket luftigt och inte alls kompakt.

    • Hej Gunilla!
     Vad kul att du gillade brödet och dessutom modifierade det lite efter egen smak – sånt gillas! Det var länge sedan jag själv bakade det här, men det får nog bli ett nytt försök snart igen – ska prova med honung också…:)

 2. Ja, det är ju nyttigare med honung… Jag antar att ”mitt” bröd kanske blev lite annorlunda än ditt. Ser inte alls ut som ditt på bilden. Ditt ser ut som ett riktigt gott surdegsbröd med härlig skorpa medan ”mitt” liknar mer en kavring. Men gott och bra blev det. Jag längtar till frukosten varje dag. Jag har en ny rådsurdeg på gång och ska på söndag följa ditt recept. Men sirap tycker jag är godis, så honungen kommer jag att fortsätta med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s