Toscakaka med päron

En vecka sedan sista inlägget – jag ber om ursäkt! Nå, det är en arbetsintensiv period och tid gives inte riktigt för nya experiment, så ni får faktiskt förlåta frånvaron av nya blogginlägg… det är dock ingen risk att jag lägger av – det är alldeles för kul att hitta på nya saker och dela med sig av dem härpå. Det gläder mig också att många verkar prova mina recept och ger mig feedback på inläggen – sånt uppskattas!

Häromsistens så fick jag som bekant ett ex av boken ”Tofvehult – drömmen om ett kafé” av Lena Göransson och jag måste säga att det är en alldeles utmärkt bok med massor av goda recept! Rekommenderas å det varmaste – köp! Kolla även in deras hemsida på http://www.tofvehult.se/

Dagens recept är just från denna bok – jag testade denna toscakaka på jobbet och den gjorde succé bland gästerna. Faktum är att jag aldrig någonsin gjort toscakaka förut, så det var okänd mark som jag gav mig ut på…. den här kommer jag dock att göra igen – många gånger!! Man kanske skulle testa att göra den med någon annan frukt i…? Jag använde i det här fallet konserverade päron, men det går minst lika bra med färska, söta….

Smet till en kaka:

Givetvis hade jag glömt kameran, så det blev en halvtaskig bild med iPhonen. Tur det dock, för dagen efter fanns inget kvar att fotografera....:)

150 g mjukt smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
½ dl apelsinjuice
3 skivade päron, konserverade

Toscasmet:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 msk grädde
100 g flagad (el. hackad) mandel

Rör smör och socker poröst, och tillsätt sedan äggen, ett i taget. Blanda ner övriga ingredienser (utom päronen) och rör slätt. Smöra och bröda en springform, och häll i smeten. Peta i de skivade päronen i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.

Under tiden kakan bakas så gör du toscasmeten. Blanda alla ingredienserna utom mandeln i en kastrull – koka upp och låt sjuda i 5 minuter under omrörning. Rör i den flagade mandeln.

När kakan bakat i 45 minuter – ta ut den och höj ugnsvärmen till 225 C. Bred på toscasmeten på kakan och ställ tillbaka kakan i ugnen i 10-15 minuter, tills den fått färg. Ta ut och låt svalna.

1 tanke på “Toscakaka med päron

  1. Pingback: Smörbullar med toscatäcke « The Accidental Baker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s