Baguette med sesam- & linfrön

Nötter och frön kan verkligen sätta smak på bröd – jag är oftast lite återhållsam med nötter, eftersom många är överkänsliga mot just dem. Frön är oftast ett säkrare kort att använda. Det här brödet smakar lite nötigt, trots att det inte innehåller några – och jag gör ofta det här när menyn har lite asiatisk touch. De rostade sesamfröna harmonierar väldigt väl med smaker som soya, wasabi och koriander, t.ex.

I det här brödet används något som kallas omvänd skållning – d.v.s. man rostar frön och häller dem i iskallt vatten. Originalreceptet kommer från boken ”Bröd från Brunkebergs bageri” av Heléne Johansson- en av de böcker jag använder allra mest i mina brödexperiment. I vanligt ordning har jag modifierat lite – i det här fallet har jag tillsatt lite sesamolja för ännu mera smak.

Omvänd skållning
75 g vita sesamfrön
50 g linfrön
30 g solroskärnor
600 g iskallt vatten (sätt en bunke med uppmätt mängd i frysen 15 minuter innan)

Rosta fröna och solroskärnorna på en plåt i 200 C i ugnen. De ska få en kraftigt mörk färg och dofta rostat när man öppnar ugnsluckan. Ta ut dem ur ugnen och häll omedelbart i det iskalla vattnet.

Och så brödet…
Skållningen från tidigare steg
300 g vetesurdeg
20 g jäst
900 g Manitoba eller annat proteinrikt mjöl
60 g grahamsmjöl
2 msk sesamolja

20 g havssalt

Blanda alla ingredienser utom saltet i bunken till köksmaskinen. Arbeta degen i 15 minuter (för hand – dubbla tiden), tillsätt saltet och kör i 5 minuter till. Låt degen vila 30 minuter i bunken.

Man kan göra allt från baguetter till större bröd, och även portionsbröd av den här degen – i det här fallet gjorde jag baguetter. Dela degen i 6 delar, forma till bullar och låt vila i 10 minuter på mjölat bakbord.

Tryck försiktigt ut varje del till en rektangel, vik in ena långsidan till mitten och tryck till med handloven lite försiktigt längs kanten. Vik in från andra hållet och gör likadant. Rulla till en längd, spetsa till ändarna, vrid baguetten ett varv och lägg på oljad plåt – gärna en baguetteplåt om det finns.

Jäs i 1 – 1½timme och sätt under tiden ugnen på 240 C med en tom plåt på nedre falsen.

Spraya baguetterna med kallt vatten i en duschflaska (eller pensla på vattnet), skär några snitt och ha eventuellt på frön eller grovt salt om så önskas. Sätt in på mittfalsen i ugnen, kasta på en kopp kallt vatten på plåten i botten och stäng ugnsluckan. Efter 5 minuter, sänk värmen till 200 C – och efter ytterligare 10 minuter öppna ugnsluckan och vädra ut ånga. Grädda i totalt 30 minuter – innertemperatur 96 C i mitten på brödet.

När bröden tas ut, duscha dem lätt med iskallt vatten för att få en krackelerad skorpa och låt svalna på galler.

1 tanke på “Baguette med sesam- & linfrön

  1. Pingback: Surdegsbröd med rostade frön « The Accidental Baker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s