Bananpaj med kolagrädde och kanderade nötter

Jag har sneglat på det här receptet länge – det finns i Leilas ‘One More Slice’ och heter där Banana Cream Pie. Vi hade bestämt oss här hemma att fixa en riktig brakmiddag ikväll, då min fru åker iväg en vecka och då kan man ju lägga ner lite extra tid och jobb på middagen. Varmrätten blev Spare Ribs och för att hålla det amerikanska temat så tyckte jag att den här pajen kunde vara en bra dessert.

Fair warning – det här är en mycket mäktig dessert! Jag tror inte ens jag vill veta hur många kalorier det är i en portion – men syndigt god är den….den tar dessutom lite tid att göra, framför allt med kokningen av kolasåsen.

Jag är dessutom lite fascinerad av hur man kan få en så god kolasås så enkelt… den såsen kan man göra och ha till en god vaniljglass – men koka den något kortare så att den blir något rinnigare.

Pajbotten:

Nyrostade, kanderade nötter.

150 g kallt smör
240 g vetemjöl (4 dl)
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Fyllning:
1 burk kondenserad, sötad mjölk (400 g)
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
2 dl tjock grekisk yoghurt (eller turkisk)
3-4 bananer

Kanderade nötter:
1 dl sötmandel
1 dl valnötter
½ äggvita
½ dl strösocker
1 tsk kanel

Börja med att göra kolasåsen. Det här är ruskigt enkelt! Pilla bort etiketten på burken med kondenserad mjölk och lägg burken oöppnad i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sedan koka lätt i 1 ½ timme – fyll på med vatten om det behövs, så att burken är täckt helt hela tiden. Ta upp och låt svalna helt innan den öppnas. Om man öppnar den direkt efter kokningen kan det spruta kokande kolasås, och det vill vi inte!

Gör sedan pajdegen. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjölet och florsockret. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta ihop till en deg – knåda inte mer än nödvändigt. Plasta in och lägg i kylen minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 C. Kavla ut mördegen och klä en pajform, rund eller fyrkantig. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så att den inte kryper ner under gräddning. Nagga botten på formen med en gaffel, och grädda sedan pajskalet i 5 minuter. Ta bort aluminiumfolien och grädda i 5 minuter till. Ta ut och låt svalna.

Höj ugnsvärmen till 200 C. Blanda nötter och mandel med äggvitan, lätt vispad. Rör ihop strösocker och kanel och blanda ner i nötterna – bäst blir det om man lägger allt i en plastpåse och skakar en stund – då får man jämn spridning på kanderingen. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna eller form, bred ut nötterna och rosta i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna och hacka dem sedan grovt.

Skrapa ur fröna ur vaniljstången, blanda med grädden och vispa med elvisp till ett hårt skum. Vänd i yoghurten väl. När kolasåsen är helt sval – vänd i ungefär 2/3 av den i gräddblandningen och blanda väl.

Så lägger vi ihop alltsammans. Fyll pajskalet med kolagrädden och ringla resterande kolasås över. Om den har stelnat för mycket, värm den lite försiktigt i mikrovågsugnen så mjuknar den. Skär bananerna i skivor på längden eller tvären och lägg ovanpå kolagrädden, och strö slutligen de kanderade nötterna över. Gör detta ganska nära inpå servering så håller sig pajdegen frasig.

Notera att det blir inga snygga pajbitar av den här pajen – mest en vansinnigt god sörja på tallriken, men vad gör det? En stor kopp svart kaffe till, så är lyckan fullständig!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s