Bagels – den enkla varianten.

New York bagels… detta lite sega, kompakta bröd som gärna serveras med rökt lax och cream cheese är väldigt gott! Perfekt som en stadig lunchmacka med valfri fyllning, men också till frukost om man så önskar….ljuvliga som rostade, dessutom!

Det som gör det lite speciellt bakningsmässigt är att man kokar dem innan de bakas av – idag var första gången jag provade, och jag följde ett recept från Leila Lindholms ‘One More Slice’ efter en stunds övervägande. Jag hittade även en annan variant som jag ska prova nästa gång, men den var lite mer avancerad med fördegar och längre jästider….men den kommer, den också…:)

Kokningen gjorde jag i en vid och ganska djup traktörpanna med hjälp av en hålslev och en grilltång för att vända dem med… Funkade väldigt bra, och jag fick plats med tre bagels åt gången, vilket gjorde att det gick rätt snabbt.

12 bagels
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
2 msk flytande honung
ca 800 g vetemjöl special, gärna Saltå Kvarns.

Topping
1 äggvita, lätt vispad
Vallmofrön, Sesamfrön eller dylikt.

De rullade, runda bullarna på vilning..

Lös upp jästen i det ljumma vattnet, och tillsätt honungen och saltet. Kör degen i maskin och tillsätt hälften av mjölet och sedan lite i taget, tills du får en ganska styv deg. Låt vila i bunken i 45 minuter under bakduk – den ska dubbla sin storlek, ungefär.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela upp i 12 delar. Rulla till runda bullar och låt vila i 10 minuter. Tricket att göra fina bagels – de ska ju ha hål i mitten – är att mjöla pekfingret, sticka det rakt genom bullen i mitten och sedan snurra den runt fingret som en rockring. Se till att hålet blir relativt stort – det jäser gärna igen annars. (Jag försökte fotografera det här, men att snurra och plåta samtidigt var lite för knixigt).

Kokningen...

Lägg 6 st per plåt på bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en vid kastrull (eller traktörpanna), och sänk det till lätt kokande, på gränsen till sjudande. Lägg i bröden med hjälp av hålslev och låt koka i ca 1,5 minuter på varje sida. Jag använde en grilltång för att vända på dem och det gick jättebra… Lyft ur med hålslev och lägg på handduk att torka en stund.

På torkning efter kokningen

Lägg tillbaka på plåten och pensla med den uppvispade äggvitan, strö över lite frön om så önskas och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. De ska bli härligt gyllene….

Själv ska jag avnjuta mina med tunt skivad viltfärsbiff, stekt lök och frästa grönsaker som en lättare middag….:)

2 tankar på “Bagels – den enkla varianten.

  1. Styv deg var ordet! Jag gav mig på mitt livs först Bagel bak igår. Varför inte göra på en liter direkt? Sagt och gjort. Erfarenheten av detta är att om man inte har någon Kitchen Aid utan måste klara sig med handkraft är detta ett ganska styvt jobb. Då orken tryter blir resultatet inte direkt imponerande. Måste slipa på min teknik. Utseendet blev inte det bästa, men smaken var fantastisk. Tänka att mjöl och vatten kan bli så gott! Gjorde enligt receptet 24 stycken. Lite stora i min smak. Man kan gott göra dom mindre om man så önskar. En annan fundering jag fick när dom redan var avbakade… Hur skulle det bli om man fryser in dom i ”kokt tillstånd” för att sedan kunna ta fram dom en och en och avnjuta en ”nybakt” Bagel när helst man önskar…?

  2. Jo, att knåda deg utan maskin är inget latmansgöra! Kolla Blocket efter hushållsmaskiner – det finns ganska många som är till salu. Det behöver ju inte vara Kitchenaid – Electrolux, Bosch och Kenwood gör bra maskiner också. Man tjänar in en rättt snabbt om man tittar på vad bröd kostar att köpa!

    Jag vet faktiskt inte hur det skulle bli att frysa in dem kokta, men av erfarenhet så brukar bröd frysa bäst om de antingen är ojästa eller helt eller delvis avbakta (typ bake-off)… det är väl egentligen bara att testa?

    På jobbet brukar jag frysa in ojästa frukostfrallor – rullar dem till bullar och lösfryser på plåt. Sen tar jag fram önskat antal kvällen innan jag ska ha dem, tinar i kylen över natten och jäser och bakar av på morgonen.

    Gott Nytt på dig och tack för förtroendet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s