Pistagekakor

Dags för en ny post – det har varit en intensiv vecka och det har inte funnits tid till några uppdateringar, riktigt. Men rädes icke – jag har ett litet lager med nya recept som ska upp inom den närmaste tiden…..

Som jag nämnt tidigare så blir det lätt att man håller sig till välbekanta recept när det är många gäster på jobbet – man har helt enkelt inte tid att testa något nytt som kanske misslyckas när man jobbar med tighta tidsmarginaler. Idag har jag dock haft en sällsynt lugn dag där det mesta var förberett redan dagen innan, så jag tänkte testa något nytt – och det blev faktiskt ett helt eget recept!

Häftig grön färg innan avbakningen!

Jag gillar nötter av alla de slag (nåja, paranötter kan väl få vara), så det fick bli en variant på nötkakor – i dessa använder jag pistagearom som jag köper från Eter- & Essensfabriken på Wallingatan här i Stockholm. Om ni aldrig varit där – gå dit! Kryddor, essenser och aromer i långa banor i gammeldags apoteksflaskor – och så säljer man den mest fantastiska mandelmassa, gjord på spanska mandlar. Rekommenderas!

Jag satte till lite livsmedelsfärg också – som jag sagt tidigare så använder jag Wiltons pastafärger. Dock försvinner ytfärgen i avbakningen, men man får en härlig grön färg i snittytan. Färgen är dock inte alls nödvändig….

För ca 40 kakor
225 g mjukt smör
140 g strösocker
2 rejäla ägg (eller 3 små)
2 tsk pistageessens
400 g vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
75 g  finhackade pistagenötter (eller andra nötter – jag använde cashews i brist på annat)
Livsmedelsfärg (valfritt)
Mörk choklad till dekorering

Sätt ugnen på 190 C.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget, sedan pistageessensen och livsmedelsfärgen och jobba ihop till en jämn smet. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och rör ihop med resten till en kakdeg.

Rulla små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper – se till att det finns lite utrymme mellan kakorna. Tryck till med en gaffel ovanpå (om degen är lite kladdig, kan man doppa gaffeln i hett vatten emellanåt) och baka av i ca 10-12 minuter. Låt svalna på plåten några minuter och sedan på galler.

Smält lite mörk, god choklad och ringla över om du vill.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s