Nöttårta med jordgubbar

Det är egentligen helt fel säsong att köra recept på jordgubbstårta – men man kan väl behöva lite sommarkänsla nu när det är mörkt och höstruskigt? Idag hade jag lite oväntat gott om tid att prova nåt nytt – så det blev lite rotande i alla receptböcker, och blicken föll på den här skapelsen ur ”Tårtor och bakelser: från En Liten Smula” av Therese Baalack.

Det föll sig så väl att vi hade jordgubbssallad med mynta kvar från gårdagens dessert, så myntan fick bli en extra bonus på toppen av allt annat gott! Jag gillade verkligen nötbottnarna – lätta att göra, och de höll en alldeles perfekt form – sjönk inte ihop det minsta…. risken är att jag provar samma bottnar framledes med någon annan fyllning/dekorering…. mockagrädde, kanske? 😉

Tårtbottnar
300 g mandelmassa
1 ½ dl strösocker
4 ägg
1 ½ dl vetemjöl
90 g finhackade hasselnötter

Till formen
Smör
finhackade hasselnötter

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
6 äggulor
1 1/4 dl strösocker
2 ½ msk maizena
30 g smör

Garnering
Jordgubbar

Så här raka och fina blev bottnarna!

Sätt ugnen på 175 C. Smörj en rund springform med smör och pudra med finhackade hasselnötter – jag körde dem mycket finmalt, nästan som mjöl, i matberedaren.

Riv mandelmassan grovt, blanda med äggen och sockret och vispa rejält – smeten ska bli lätt och luftig. Blanda i vetemjölet och de hackade hasselnötterna – här lät jag dem vara lite grövre hackade så att det verkligen blir lite ”crunch” i bottnen. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut, låt svalna en stund i formen och sedan på galler.

Vaniljkrämen. Häll mjölken i en kastrull, gärna vidbottnad. Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna och tillsätt till mjölken- och lägg sedan i själva stången också. Koka upp och låt sedan stå och dra i minst 15 minuter.

Vispa ihop äggulor, maizena och strösocker tills det blir luftigt. Ta ur vaniljstången ur vaniljmjölken och sätt tillbaka kastrullen på spisplattan – tillsätt sedan äggblandningen under vispning och låt koka upp ordentligt under omrörning så att krämen tjocknar. Ta av från plattan och vispa i smöret. Sila krämen genom en finmaskig sil och låt svalna i kylen, väl täckt med plastfilm på ytan (annars blir det skinn på!).

När krämen svalnat ordentligt – dela kakan så du får två bottnar. Lägg hälften av vaniljkrämen mellan bottnarna, och bred resten ovanpå. Dekorera med jordgubbar. (Observanta noterar att jag enbart la kräm ovanpå kakan och inte mellan bottnarna – en lätt improvisation..;))

 

2 tankar på “Nöttårta med jordgubbar

  1. Hej Anders! Bakade dessa bottnar ikväll. Dom blev bra i konsistensen, men jag har ofta ett problem. Dom reser sig oftast mer i mitten än i utkanten. Något tips för att de skal bli ”raka o fina”? Michael

    • Enklaste sättet är att stjälpa upp dem på en plan yta en stund direkt ur formen – man kan t.o.m. lägga nånting ovanpå, så länge det inte är så pass tungt att det trycker ihop kakan helt…..
      Jag har ännu inte klurat ut varför kakorna ibland blir konvexa och ibland konkava….. återkommer med mera forskning i ämnet efterhand…:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s