Bullar med bittermandelfyllning

Just bullar gör jag varje arbetsdag – och ibland är det lite svårt att komma på nya varianter utanför kanelbullar, vaniljbullar och pistagevarianter, ska erkännas. Idag kände jag för att baka bullar hemma – frun var upptagen med annat (tv-spel ;)), hemmet var städat och ute var det svinkallt. I min värld är det ett klart tecken på att det behöver bakas lite….:) Jag lurade lite på vad man skulle hitta på för fyllning, rotade runt lite i förråden och hittade bittermandelsarom såväl som bittermandlar…. och där fick jag ett minne från barndomen! En av mor Brittas väninnor gjorde alltid bullar med bittermandelfyllning – som barn var det förstås inte någon favorit, men vartefter man blev äldre så uppskattade man bittermandelsmaken desto mera. Det slog mig att det var mycket länge sedan jag stött på den smaken, så nu var det dags….

Bulldegen är en helt vanlig vetedeg – frågan är om det inte är just den som står på sidan på mjölpåsen? Hursomhelst så blir det goda bullar – en sak jag läste i en av Jan Hedhs böcker var att man inte skulle smälta smöret, utan helt enkelt tillsätta mjukt smör direkt i ingredienserna istället. Jag vet inte om jag inbillar mig, men bullarna känns både saftigare och mera lättjobbade när man gör så….. testa själva och se!

Bulldeg, ca 30 stora bullar:
5 dl mjölk

Vanliga, hederliga bullar....

50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker (eller vit sirap)
1 tsk salt
900 g vetemjöl

Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
4-5 droppar bittermandelarom
2 bittermandlar, finriven

Smula jästen i bunken till hushållsmaskinen. Värm mjölken till fingervarmt och häll över och lös upp jästen i. Tillsätt det mjuka smöret och finfördela det lite grann i vätskan och tillsätt sedan socker och salt. Häll i större delen av mjölet och kör ihop degen i maskinen – tillsätt mera mjöl efterhand tills du har en mjuk, blank, elastisk deg som släpper bunkens kanter. Låt jäsa i bunken i ca 40 minuter under bakduk. Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen och sätt ugnen på 250 C.

Dela degen i två delar. Kavla ut ena delen till en rektangel på mjölat bakbord. Bred hälften av fyllningen på den nedre 2/3-delen, vik ned den övre 1/3-delen från långsidan och sedan den nedre 1/3-delen upp över den – ett s.k. treslag. Skär upp i 15 remsor, snurra dessa runt tummen eller gör knutar som du lägger i bullformar på bakplåt. Gör likadant med den andra delen. Låt jäsa på plåten under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och/eller mandelspån och baka av mitt i ugnen i ca 8 minuter, tills de fått bra färg. Låt kallna på galler.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s