Ett av mina absoluta favoritbröd ur boken ”Bröd från Brunkebergs bageri” av Heléne Johansson är det som är namngivet som ”Brunkans Långa” – ett mustigt, lite sött surdegsbröd som är av det lite mörkare slaget. Det brödet gör jag minst en gång i veckan på jobbet – och dessutom en ganska stor sats så att jag har lite i frysen till en annan dag också. Knaprig skorpa, segt inkråm… precis som jag gillar mina bröd.
I det receptet använder man grahamssurdeg – vilken man gör precis som en vete- eller rågsurdeg. Däremot så har de flesta inte en sådan redo i kylen – här hemma så har jag råg och vete på gång hela tiden, men ingen färdig grahamsvariant. Just idag gjorde jag en stor köttgryta på högrev med äpple, bacon och lite andra godsaker, och eftersom vädret inte tilltalade att gå ut i så gjorde jag det till en heldag i köket. Jag tänkte att det här vore ett gott tillbehör till grytan – men nu fick jag redigera receptet en aning p.g.a. råvarubrist och frånvaro av grahamssurdeg.
Jag har dessutom märkt att recepten från den boken är lite för stora för att köras på ett bra sätt i min kära Kitchenaid, så jag halverade satsen och experimenterade lite för att få fram något som skulle funka. Dessutom testade jag att köra den på baksten – jag köpte en billig variant för ett tag sedan, men i vanlig ordning så visar det sig att billiga grejer inte riktigt håller måttet. Stenen är för tunn för att hålla värmen och kanske mer avsedd för pizza o.d. – så man får väl önska en riktig i granit eller täljsten av tomten…:) Jag har ögonen på den här…
Till jäsningen använder jag en plastlåda med lock och snäpplås, köpt på Coop för en 50-lapp – avsedd för förvaring, men funkar toppen för ändamålet.
300 g vatten (3 dl)
100 g vetesurdeg
100 g rågsurdeg
20 g honung
15 g jäst
75 g mörkt muscovadosocker
600 g vetemjöl med hög proteinhalt, t.ex. Manitoba
20 g havssalt
Blanda allt utom saltet och kör i köksmaskin i 10 minuter. Tillsätt sedan saltet och kör i ytterligare 5 minuter – degen ska vara lite kladdig, men släppa kanterna på bunken.
Olja under tiden en plastbunke eller plastlåda med matolja och tippa sedan i den färdigknådade degen. Låt vila i 30 minuter under lock eller tät plastfilm, och gör sedan ett ‘treslag’. Vik in ena kanten på degen, vik den andra kanten över och vänd sedan på hela degen i lådan/bunken. Sätt tillbaka locket och jäs igen – antingen i kyl över natten, eller 2 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 250 C med en tom plåt på bottenfalsen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och vänd den i mjölet. Vill du ha lite mindre limpor så skär degen i två delar med en vass kniv utan att pressa ut luftbubblorna. Lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i ugnen på mittenfalsen, släng en kopp kallt vatten på plåten i botten och stäng luckan. Sänk genast temperaturen till 175 C och grädda i ca 35-40 minuter (för en stor limpa – lite kortare för två små). Öppna ugnsluckan efter 20 minuter och vädra för att släppa ut ångan. Innertemperaturen ska vara 98 C.
Låt svalna på galler.