Cappuccinokaka

Jag erkänner att jag är ganska starkt kaffeberoende – har alltid varit, och kommer antagligen alltid att vara. Jag gillar över huvud taget smaken av kaffe i glass, bakverk och vad det månde vara – och därför blev jag lite glad när jag hittade det här receptet i boken”Tofvehult: drömmen om ett kafé” av Lena Göransson. För er som har hängt med i bloggen ett tag så vet ni redan att det kaféet ligger i mina gamla hemtrakter och då blir det lite extra roligt med en sådan bok. Köp den! Jag jobbar mig fortfarande genom boken för att prova så många recept som möjligt….

Min vana trogen så har jag pillat lite i receptet, och i det här fallet har jag bland annat ökat mängden Nescafé för att få lite kraftigare kaffesmak eftersom jag gillar det – du kan minska mängden om du vill…

För en rund kaka:
1,2 dl mjölk
2 msk starkt kaffe eller espresso
2 tsk snabbkaffepulver
200 g mjukt smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl (240 g)
1 tsk bakpulver

Glasyr
75 g smält smör
2 dl florsocker
1 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 tsk finmalet eller stött snabbkaffepulver

Kakao till pudring

Sätt ugnen på 175 C. Smörj och bröa en rund springform.

Värm mjölken och kaffet i en kastrull så att det blir tillräckligt varmt för att lösa upp snabbkaffepulvret i.

Rör smöret och sockret poröst och tillsätt sedan ett ägg i taget tills det blir en jämn smet. Blanda vetemjölet och bakpulvret och rör ner i smeten och tillsätt sedan kaffemjölken och rör tills smeten är jämn och slät.

Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter – prova med en sticka att kakan är torr i mitten. Låt svalna i formen en stund och stjälp sedan upp på galler för att kallna helt. När den kallnat helt, skär gärna bort eventuella hårda kanter med en liten vass kniv.

Vispa ihop ingredienserna till glasyren och bred den över den kalla kakan – låt det gärna rinna ner lite längs sidorna. Pudra glest med kakao på toppen.

2 tankar på “Cappuccinokaka

  1. Jag älskar också kaffesmak – mer än kaffe, om jag ska vara helt ärlig. Det blir alltid kaffesmak när jag köper gelato…
    En gång fick jag en helt underbar kaka hemma hos en dam i England som jag inte kan glömma fastän det var på 80-talet. Den såg ut ungefär som din kaka här, så det gav mig en idé – kan man inte dela din kaka som man gör med en tårtbotten och köra ett lager av glasyren emellan också? Vore väl det ultimata? Men kanske man skulle göra en fyllning med samma smak som glasyren, glasyr funkar kanske inte mellan lagren? Låter som en kaka jag skulle tänka mig att bjuda på en damlunch om ett par veckor. Har letat efter recept ett tag nu för att det ska bli så bra som möjligt och tror mig kunna hitta något här.

    • Det går självklart bra att ha ett lager glasyr som fyllning också – glasyren är rätt söt, så man kan ju alltid tillsätta lite philadelphia i fyllningen om man vill ha lite syrlighet som balans…bara en tanke….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s