Jo, jag är medveten om att bloggen legat tyst en bra stund – till min stora förvåning så har den trots detta rätt mycket besökare fortfarande! Nu är höstmörkret här, jobbet har lugnat sig lite och jag har återigen tid att pyssla lite med nya recept och experimentera lite i köksregionerna. På sista tiden har det mest blivit gamla pålitliga recept som redan postats, men nu fick jag äntligen lite tid….
Det har varit mycket surr om Whoopie Pies på bakbloggar, i tidningar och annan media, så jag tänkte prova dessa ”fenomen” – och det blev nu en variant med jordnötssmör i fyllningen, något som jag är barnsligt förtjust i.
För 20 st:
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao av god kvalitet
1 nypa salt
100 g mörk choklad
Sätt ugnen på 175 C
Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt fluffigt.
Smält smöret på låg värme, tillsätt gräddfilen och kaffet och häll över i äggsmeten.
Blanda och sikta ihop vetemjöl, bakpulver, kakao & salt och vänd ner försiktigt i smeten. Smält chokladen i vattenbad och blanda ner i smeten sist.
Spritsa eller klicka ut smeten med matsked på bakplåtspapper – aningen större än en femkrona. Jag körde två plåtar á 20 st för att få ihop 40 st, men se upp så de inte flyter ihop – de växer en del i ugnen.
Baka av i 10 minuter. Låt svalna helt och gör under tiden fyllningen.
Fyllning:
½ dl mjukt jordnötssmör
2,5 dl florsocker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
1 msk varmt kaffe, gärna espresso
Rör ihop allt utom kaffet så det blir krämigt – tillsätt det varma kaffet och vispa med elvisp till det är helt slätt och krämigt. Spritsa lite kräm på en halva och tryck ihop med nästa. Får du fyllning över, så kan du spritsa en liten klick ovanpå kakan också och trycka i en hasselnöt.