Under perioden när jag jobbade som bagare så var en av mina mål att fixa riktigt gott bröd till frukosten – det finns väl inte mycket som slår nybakt bröd på ett dignande frukostbord? Jag hittade ett recept på lite grövre frallor med rågsurdeg och goda frön på toppen, och det här var ett bröd som jag i princip åt varje dag.
Nu ikväll fick jag ett sug efter att ha lite gott frukostbröd imorgon när jag för ovanlighetens skull ska ta mig upp lite tidigare än vanligt och kände att jag saknade mina rågfrallor. Till min egen förvåning upptäckte jag att jag faktiskt inte delgivit det här receptet på bloggen, så nu är det dags – doften av det nybakta hänger fortfarande kvar här hemma, så det blir bra bakgrundsinspiration….
8 frallor
225 g vatten
125 g rågsurdeg
10 g jäst
ca 325 g vetemjöl special (eller Manitoba)
70 g grovt rågmjöl
10 g honung
10 g flingsalt
Solrosfrön till topping
Arbeta alla ingredienser utom saltet i köksmaskin i 10 minuter – det dubbla om du väljer att jobba för hand. Tillsätt saltet och kör i 5 minuter till – degen ska släppa bunken men vara lite kladdig i botten. Låt vila i bunken i 30 minuter.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord (eller diskbänken – det brukar jag göra för mindre degar), dela i 8 delar och rulla dem runda. Doppa i solrosfrön och tryck till lätt så att fröna fastnar ordentligt . Lägg på bakplåt (på papper) och låt jäsa under bakduk i ca 1,5 – 2 timmar.
Sätt ugnen på 230 C i god tid, och baka av frallorna i 12-15 minuter. Jag brukar slänga in 1 dl vatten på botten av ugnen när jag sätter in dem i ugnen, men det är inte nödvändigt. Låt svalna på galler.
Nu ska jag ta och provsmaka en med lite smör och god Port Salut……
P.S. Man kan också tillsätta lite frukt i brödet om man vill – som russin, aprikoser eller torkad mango – blötlägg en timme innan och tillsätt ihop med saltet.
Hej Anders! Hade inte en aning om att du var så avancerad. Vilken jättefin blogg.Grattis! Jag älskar att baka så här kan jag botanisera ett tag. Eller kanske jag älskar mer att äta kakor eller så är det nog doften av nybakat som jag är mest förtjust i. Ha det bra! Kram Karin Kajsa Neumann Bengtsson
Kanonrecept! Tusen tack för det! Jag googlade för att hitta ett bra recept när jag för första gången i mitt liv hade en rågsurdeg. Vilken lycka att hitta detta recept. Det funkade perfekt, noggrann beskrivning för en nybörjare och bullarna blev toppen och smakade gott. Jag ska baka mer från din blogg. Hoppas du fortsätter med den. (Jag kör pulverdieter i veckorna så att man kan frossa i helgerna…)
Tack, Gunilla! Glad att höra att du gillade rågbullarna – de är personliga favoriter…:)
Bullarna är plåten nu för att jäsa. Hoppas de blir bra. Då blir det första succé med surdegen. Tack för recepten. /Sevil
Hej!
Dessa ska jag absolut prova göra, de är exakt vad jag letat efter! 🙂
Jag undrar dock om de funkar bra att frysa dem?
Hej Frida!
De funkar utmärkt att frysa – om man värmer dem lite i ugnen efter upptining så blir de som nybakta!
/Anders