Cupcakes med sötpotatis

I förra veckan blev jag förärad ett signerat ex av Leilas nya bakbok ”Hello Cupcake” – jag har ju världens bästa fru som skämmer bort mig med såna saker! I sanning har jag aldrig varit ett jättefan av cupcakes – jag drar mig till minnes nånting om ”Sex & The City-glorifierade muffins”, men när jag bläddrade igenom boken (som namnet till trots faktiskt inte bara handlar om cupcakes) så fastnade jag på ett par ställen i intressanta recept. Bland annat det här som innehåller sötpotatis och som för min del associerar väldigt mycket till amerikanska södern och fick mig att minnas en alldeles fantastisk Sweet Potato Pie från länge sedan….

Jag hade också nyligen anskaffat muffinsplåtar och stadiga pappersformar lite spontant vid mitt senaste besök på ”Gubbdagiset” (Clas Ohlson) – ett ställe som jag har upptäckt har alldeles utmärkta köksprylar till mycket, mycket lägre priser än köksaffärerna – så nu kändes det som att det var dags att prova i alla fall.

I vanlig ordning har jag modifierat receptet en aning för att passa min egen smak bättre….men i stort är det Leilas recept.

ca 16 st
4,5 dl sötpotatispuré (ungefär en bastant sötpotatis)
3 ägg
3 dl strösocker
180 g vetemjöl (3 dl)
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
½ tsk salt
1,5 dl matolja 

Frosting
60 g mjukt smör
200 g florsocker (4 dl)
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 lime
150 g Philadelphiaost

Sätt ugnen på 175 C.

Skala och tärna sötpotatisen och koka bitarna mjuka i ungefär 10 minuter. Häll av vattnet och mixa till puré – jag använde stavmixern. Låt svalna en stund.

Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt – blanda ihop alla torra ingredienser väl och vänd ner i äggsmeten. Blanda i sötpotatispurén och matoljan.

Sätt pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Baka av i 20-25 minuter i ugnen – prova med sticka – de ska vara torra inuti.

Vispa ihop ingredienserna till frostingen, fyll i spritspåse och dekorera kakorna med en rejäl dos frosting. Jag hade på lite kul strössel, men i originalreceptet används pumpakärnor. Allt efter tycke och smak, såklart….

Idag beställde jag också lite köksprylar från Amazon UK – en sockertermometer, en sprits och en bok om franska bakverk som jag förväntar mig mycket av. Med all säkerhet återkommer jag inom kort med lite nya kreationer från den….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s