Nötmaräng! Är det något jag gillar så är det just det…. Pinocchiotårtan dök upp med jämna mellanrum i barndomshemmet – vad namnet kommer ifrån har jag ingen aning om, och vid en snabb Googlesökning visar det sig finnas ett otal recept. Gemensamt är dock att det är maräng ovanpå en saftig sockerkaksbotten med nötter eller i vissa fall mandel inblandat på ett eller annat sätt. Det här är det recept jag vuxit upp med – och för sakens skull så provade jag just detta recept på våra gäster på jobbet nu idag på eftermiddagen. Det var strykande åtgång, så något verkade vara rätt i alla fall!
Vad det gäller fyllning så finns det olika idéer, och just idag använde jag en persikomousse i mellanskiktet och täckte övre lagret med tjock grädde och jordgubbar. En variant är att ha grädde och frukt i mellanlagret och bara pudra med florsocker ovanpå – marängen är vacker i sig, så man behöver inte ha något på toppen om man inte vill…

Pinocchion innan grädden las på toppen. Marängen krackelerade när jag manövrerade överdelen på plats, men det gjorde mindre. Smakar lika bra ändå....
Sockerkaksbotten
125 g smör, rumsvarmt
85 g strösocker (1 dl)
2 äggulor
1,1 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl (90 g)
2 tsk bakpulver
Maräng
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker
110 g strösocker (1,3 dl)
100 g hackade hasselnötter
Rör smör och socker pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget, sedan mjölken. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd i.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör i strösocker och vaniljsocker försiktigt. (Min egen improvisation: Jag vispade äggvitorna till det började bli ett fast skum, och tillsatte sedan sockret lite i taget och sedan vispade det hela till en blank marängsmet. Korrekt eller inte? Bra blev det i alla fall)
Lägg ett smörpapper i botten på en långpanna, smöra och mjöla ordentligt. Bre ut sockerkakssmeten i ett jämnt skikt på pappret, strö över de hackade nötterna och bre sedan över marängsmeten i ett jämnt lager. Lite pyssligt, då nötterna gärna vill ta fast och hänga med paletten eller slickepotten, men det gör mindre.
Grädda i 180 C i ca 20 minuter.
Låt svalna. Dela botten i två lika stora delar och bre önskad fyllning på den ena delen. Manövrera den andra delen ovanpå och toppa med grädde och frukt om man nu vill ha det. Jag fick ta hjälp av en rak plåt och en bred stekspade, då jag hade bakat av lite för lite och botten gärna ville rasa i bitar – men det gick med lite god vilja.