Favoritbullar! Karlsbaderdegen ger ett härligt ”kort” bett och nästan lite frasig känsla i bullarna. Fyllningen var ett infall lite i stil med ”Man tager vad man haver” – och sen har jag justerat lite varefter. Som vanligt finns det en uppsjö med recept just på den här degen – jag har fastnat för den här, även om den är lite pyssligare med sin fördeg än att bara slå ihop den direkt. Värt besväret om man inte har bråttom….
Bulldeg
50 g jäst
4,5 dl mjölk
1 dl vit sirap (eller strösocker)
ca 960 gram vetemjöl (16 dl)
125 g smör
4-5 äggulor
½ tsk salt
Fyllning
125 g smör, rumsvarmt
1,5 dl kokosflingor
1 dl malda pistagenötter (alternativt pistage-essens, 5-6 droppar beroende på fabrikat – smaka!)
1 dl strösocker
Smula ner jästen i bunke och slå på 2,5 dl av mjölken – ljummen, såklart. Lös upp jästen och tillsätt 2 msk av sockret och 360 gram av mjölet (6 dl). Jobba ihop degen väl – 5 minuter i maskin. Låt jäsa en fotbollshalvlek.
Smält smöret och slå på resten av mjölken – ljumma till fingervarmt (37 C), och slå över fördegen. Tillsätt resten av ingredienserna och jobba ihop till en ganska styv deg. Låt jäsa en andra fotbollshalvlek.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och smaka av medans andra jäsningen pågår.
Baka ut degen – här finns möjlighet till variation. Just idag gjorde jag knyten – kavlade ut degen i en fyrkant, skar ut mindre fyrkanter och klickade fyllningen i mitten – vek upp hörnen och nöp ihop, och la sedan i formar. Man kan med fördel göra gifflar – eller vanliga snurror. Den här satsen ger ungefär 24 bullar, beroende på hur stora man vill ha dem.
Jäs under duk i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg, strö på kokosflingor och baka sedan av i 250 C i ca. 8 minuter. Någon sa mig att Karlsbaderbullar alltid ska penslas med bara äggula, men jag har funnit att de lättare blir för mörka då…. nåja – tycke och smak får råda!
Hej! Sitter och lyssnar op Kraftwek, ”The Robots” och tänker på långresan och din robotdans. Skall prova detta recept, men med valnötter istället för pistach. Återkommer med hur det gick! Kanon blogg!Kul!
Degen blev duktigt styv… Får se hur utbakningen blir…
Om degen är riktigt styv, så ge den lite extra jästid….
Hej! Det blev kanon! Lite mycket fyllning, följde inte receptet :-), men himmelskt goda. Vore kul att kunna lägga upp egen bild… ?!
Hmmm… har inte sett nån funktion för att lägga upp bilder i kommentarer? Jag är som sagt ganska ny i den här miljön….
Kul att bullarna blev bra! Mera kommer i nästa vecka – nu är det helg och bakningen får vila lite….