Stout-bröd

Så blev det....

Dagens inlägg får börja med det utlovade fotot av gårdagens cheesecake med browniebotten. Visst blir den läcker med sina dubbla lager? Smaken var jättegod – den lite syrliga vita cheesecakesmeten i kombination med den söta, mörka och lite bittra chokladbotten var en höjdare. I efterhand tror jag man skulle ha serverat den med en frisk jordgubbsgrädde till… eller kanske Kesella? Nå – den gick åt ändå….

Dags för lite matbröd! Öl är som bekant gott, och öl i bröd är inte dumt det heller. Det här receptet är från min f.d. kollegas blogg, Andreas lagar mat, och hans Weissbierlimpa som jag sedan har modifierat lite efter eget tycke. Om ni inte redan har tagit en titt på hans blogg – länkad här i kanten – så är det klart värt ett besök. Duktig pojk!

Som degvätska använder jag mörk öl – ju mörkare, desto bättre (i mitt tycke) och på jobbet använder jag Nynäshamns Ångbryggeris Sotholmen Stout när jag gör det här brödet till lunchen.

Nybakt!

50 g jäst
5 dl mörk öl, gärna stout eller porter
1 dl vatten
½ dl mörk sirap
1,5 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
8-9 dl vetemjöl (ca 500 g)

Smula jästen i en bunke. Blanda öl och vatten och ljumma i kastrull till fingervarmt – slå över jästen och lös upp den ordentligt. Lös upp sirapen i degvätskan och tillsätt grahamsmjöl, vetekli, salt och det mesta av vetemjölet. Jobba ihop kraftfullt, gärna i maskin i ca 6-8 minuter, eller 10-12 minuter för hand (bra träning!). Tillsätt mer vetemjöl om det behövs – du ska få en deg som är spänstig och smidig och som inte kladdar.

Låt jäsa till dubbel storlek – normalt ca. 45 minuter, och dela sedan degen i två delar. Knåda till den med ett par kraftiga tag och forma limpor. Lägg på plåt med bakpapper, låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 C.

Ta fram en duschflaska med rent vatten. När limporna är jästa, skär ett par snitt i ovansidan, damma på lite grovt mjöl och ställ in limporna i mitten på ugnen – spruta in ett par rejäla duschar med vatten i ugnen, stäng luckan snabbt och sänk värmen till 190-200 C. Baka av i ca 30 minuter, och öppna ugnsluckan 2-3 gånger under tiden för att vädra lite – det vanliga knepet för att kolla att det är klart är att knacka på undersidan av brödet, som då ska låta ihåligt. Har du en bra digitaltermometer gjord för matlagning, så kolla med den – ljust bröd som detta är färdigt när innertemperaturen är 96 C. (Mörka, tunga limpor: 98 C)

Låt vila på galler en stund utan bakduk. Ett gott bröd till en lagrad, god ost – kanske med en öl till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s