Cheesecake med Browniebotten

Ska väl ändå börja med att säga att cheesecaken från i fredags blev sanslöst god – såpass god att den försvann innan jag ens hann ta en bild på den uppskuren så att man kunde se ”swirlen” med choklad. Inspirerad av detta så tänkte jag göra nånting liknande på jobbet, men i något enklare format eftersom den var rätt pysslig att göra – och speciellt om man nu ska göra sisådär en sex eller åtta stycken åt gången.

Istället blev det en variant med browniebotten – så man får både choklad och cheesecakesmet i ett även om den inte är lika avancerad som Leilas variant.

Browniecheesecake

Precis kommen ur ugnen - ska försöka ta en bild när den är skuren imorgon så att man ser lagren.....

Browniebotten
115 g smör
115 g mörk choklad av god kvalitet
200 g strösocker
2 ägg, lättvispade
½ dl mjölk
120 g mjöl (2 dl)

Cheesecakesmet
500 g Philadephiaost
125 g socker
3 ägg, lättvispade
120 g naturell yoghurt
1 tsk vaniljextrakt (om man vill)

Sätt ugnen på 180 C.
Smält smör i en kastrull, och så snart det smält, ta av kastrullen från plattan och rör i chokladen tills den smält helt och hållet. Häll över i en bunke och vispa i sockret. Vispa sedan i äggen och mjölken till det är ordentligt blandat och vänd slutligen i mjölet. Häll i en smord springform, ca 24 cm och baka av i 25 minuter.

Sänk ugnstemperaturen till 160 C.
Vispa ihop alla ingredienserna till cheesecakesmeten, utom yoghurten som rörs i sist när resten är ordentligt vispat. Slå blandningen ovanpå browniebottnen och baka av i ytterligare 45-55 minuter tills det stelnat helt.

Kyl i minst 4 timmar, eller över natten.

Nu ska jag försöka hålla mig ifrån cheesecakes ett tag – det har blivit ett par recept med detta redan så här tidigt i bloggens historia, ser jag. Med lite tur kan det bli recept på en mycket god skuren kanelkaka imorgon…

Bamix

Det finns inget substitut för riktiga redskap...

Hämtade ut min nya kökspryl idag på posten från Bagaren & Kocken – livsfarlig webbutik. Man vill ha allt de säljer där…. historien är att jag köpte en enklare mixerstav för länge sedan, och förutom att den är helt ok att vispa grädde och enklare saker med så är den fullständigt obrukbar att mixa såser och annat med. I fredags skulle jag mixa gräddkokta, rostade vitlökar i grädde direkt i såspannan och gjorde ett nytt försök med staven. Det skulle jag inte ha gjort – den är så urbota korkat konstruerad att det sprutade het grädde över hela spisen, kocken och väggen. Den vilar numera bland elsoporna…..och samma afton beställde jag ”originalet” som vi också använder på jobbet….

5 tankar på “Cheesecake med Browniebotten

  1. Hej!

    Vad kul att du, precis som jag, uppskattar kvalitét! Jag har inte hört en enda dålig grej om Bamix mixern.

    Pga av att det är en helt fantastisk maskin så kör vi den som veckans fynd hos oss på Lykka tillsammans med ytterligare en kanonmaskin.

    Kolla gärna in!

    PS. Följer din blogg och måste säga att dina pistagekakor var KANON! 🙂

    Mvh
    Magnus på Lykka

    • Tack Magnus!

      Det finns inte riktigt någon ersättning för Bamix-staven i mitt tycke. Jag använder den på jobbet, och det blev en även till hemmet efter ett tag… den funkar ju till så mycket saker när man väl kommer underfund med den.

      Jag har bokmärkt Lykka – schysst koncept, tycker jag. Ska hålla ögonen efter den gången ni kör Magimix matberedare 5200XL som står näst i tur på önskelistan…;)

      Tack för besöket!
      /Anders

  2. Hej Anders!

    Kul att du gillar konceptet! Lykka KLIPP kommer att leva vidare, även när den större e-butiken är på plats.

    Magimix kanske inte är optimal som spontanköpsprodukt på KLIPP, men jag ska verkligen anstränga mig för att vi ska få in den i det ordinarie sortimentet! 🙂

    Ha en strålande vinter!
    // Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s