Grova frukostbullar på surdeg med pumpakärnor

Semester! Härligt med lugn och ro och sovmorgnar, och vad är godare efter en god natts sömn än en god frukost? Sanningen att säga så har det inte bakats så mycket här hemma den här sommaren- det har varit varmt nog i köket ändå, och efter en semester på Kanarieöarna så har man väl varit lite lat. Jag måste erkänna en viss besvikelse att brödsituationen på vårt hotell kunde varit bättre – det var mest papier-machéeliknande frukostfrallor och industribakt kaffebröd, men däremot gjorde de väldigt läckra tårtor till pool-caféet! Kom hem med lite uppslag inför hösten…

Väl hemma och när värsta värmen givit med sig så kändes det att jag ville ha lite ”riktigt” bröd till frukost, så imorse blev det nybakt. Jag satte degen igår kväll och jäste bullarna i kylen över natten – och nu på morgonen var det bara att ta ut plåten ur kylen samtidigt som man knäppte på ugnen, och när ugnen kommit upp i temperatur så var bullarna färdigjästa den där allra sista biten. Totalt 30 minuter extra väntan på frukost, men det var det värt!

Receptet kommer ursprungligen från ”Bröd från Brunkebergs bageri”…. som ni vet vid det här laget, en av mina favoritböcker!

Frukostmums!

450 g kallt vatten
250 g rågsurdeg
10 g jäst
650 g Manitobamjöl (eller Vetemjöl Special)
125 g grovt rågmjöl
15 g mörk sirap
20 g havssalt
100 g russin
Pumpakärnor till topping

Blötlägg russinen ca 1 timme innan du börjar med resten.

Blanda alla ingredienser i bunken till hushållsmaskinen, utom salt och russin. Kör på låg hastighet i 10 minuter, tillsätt eventuellt lite extra Manitoba om degen känns kladdig – den ska släppa sidorna på bunken efter ett tag, men forfarande vara lite kladdig i botten på bunken. Tillsätt salt och väl urkramade russin och kör 5 minuter till. Låt vila 30 minuter i bunken.

Forma en rulle av degen och skär upp den i 15 bitar. Doppa ena snittytan i pumpakärnor, eller om du hellre vill, solroskärnor eller havregryn, och lägg upp på plåt med bakplåtspapper. Jag rullade bullar istället, men det är mest gammal vana.

Jäs i kyl över natten – det funkar också med 2 timmar i rumstemperatur om man vill ha dem samma dag. Det ska räcka med att ta fram bullarna ur kylen samtidigt som man knäpper på ugnen på 250 C – om de känns kompakta kan man låta dem jäsa en extra 30 minuter i rumstemperatur.

Baka av i 250 C i ca 12-15 minuter.

Nu blir det antagligen ett litet glapp innan nästa inlägg – men jag återkommer. Fortsatt glad sommar på er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s